Продовольча безпека – важливий елемент економічної та національної безпеки - Іртищева, І. О.; Рогатіна, Л. П.; Ільницька, О. С.; Irtyshcheva, I.; Rogatina, L.; Ilnytska, O. (My University, 2020)
Метою статті є аналіз продовольчої безпеки як важливого елементу економічної та національної безпеки, визначення головних напрямів їх становлення. Теоретичною і методологічною основою дослідження є наукові праці вчених у дослідженні продовольчої та економічної безпеки країни. Визначено, що для оцінки продовольчої безпеки країни використовують Глобальний індекс продовольчої безпеки (Global Food Security Index). Аналіз показав, що рейтинг перших десяти країн за Глобальним Індексом продовольчої безпеки (Global Food Security Index) формується так: 1-й Сінгапур, 2-а Ірландія, 3-й США, 4-а Швейцарія, 5-а Фінляндія, 6-а Норвегія, 7-ма Швеція, 8-а Канада, 9-та Нідерланди, 10-та Австрія. Україна у Глобальниму Індексі продовольчої безпеки (Global Food Security Index) у 2019 році займає 76 місце. Здійснено аналіз середньорічного споживання основних продуктів харчування за останні 20 років, який свідчить про порушення структури харчування через недостатнє фактичне споживання населенням висококалорійних видів продовольства — молока та молочних, хлібних, олійних продуктів, середньорічний рівень споживання яких на одну особу є набагато нижчим від науково обгрунтованих фізіологічних нормативів. Розраховані індикатори достатності споживання за цими продуктами харчування (співвідношення між фактичним споживанням і раціональними нормами споживання) доволі низькі, зокрема: молоко та молочні продукти — 0,96; хлібні продукти (у перерахунку на борошно; крупи, рис, бобові) — 0,97; олія — 0,98; цукор — 0,86; картопля — 0,97. Обгрунтовано, що для формування продовольчої безпеки необхідно розробити ряд стратегічних документів, це в подальшому забезпечать як економічну, так і національну безпеку. Обов'язково стратегічні цілі продовольчої безпеки повинні відображати сучасні цілі сталого розвитку на період до 2030 року. Наведено напрями забезпечення продовольчої безпеки країни, що можуть бути використанні виконавчою владою, суб'єктами господарювання. Вибір оптимальної моделі управління продовольчою безпекою як однією із базових умов для забезпечення економічної та національної безпеки.
Іртищева, І. О. Продовольча безпека – важливий елемент економічної та національної безпеки / І. О. Іртищева, Л. П. Рогатіна, О. С. Ільницька // Агросвіт. – 2020. – Вип. 22. – С. 3–8.
Keywords: продовольча; економічна; національна безпека; споживання продуктів харчування населенням; Глобальний Індекс продовольчої безпеки; food; economic; national security; food consumption by the population; Global Food Security Index