«Український» Миколаїв в ХІХ – на початку ХХ ст. - Бобіна О. В. (Іліон, 2021)
Миколаїв – місто багатьох народів. Кожен має свою історію життя в місті. В Миколаєві змішались традиції євреїв, греків, руських, українців та інших народів. Автор акцентує увагу на українській традиції Миколаєва. Наголошено, що до 1917 р. жителі міста вже розуміли поняття «Україна» і «український» і розуміли відмінності між «український» і «малоросійський»
“Ukrainian” Mykolaiv in the XIX − early XX centuries
Keywords: Україна; Миколаїв; імперія; традиція; ідентифікація; Ukraine; Mykolaiv; empire; tradition; identification