Інтелектуальна технологія контролю технічного стану автозчепних пристроїв залізничного транспорту - Фомiн О. В.; Климаш А. О.; Маслак Г. В.; Фурсина А. Д.; Ворох А. А.; Fomin Oleksij V.; Klymash Andriy О.; Maslak Hanna V.; Fursіna Anna D.; Vorokh Andrii O. (My University, 2026)
Автозчепні пристрої є одним із найбільш відповідальних і навантажених вузлів рухомого складу залізничного транспорту, від технічного стану яких безпосередньо залежить безпека руху поїздів. Зростання маси та швидкості поїздів, старіння парку вагонів і вплив людського фактора при традиційних оглядах зумовлюють необхідність переходу до автоматизованих та інтелектуальних методів діагностики. У сучасних умовах цифровізації транспорту актуальним є впровадження технологій штучного інтелекту, комп’ютерного зору та сенсорних мереж для контролю технічного стану автозчепів у режимі, наближеному до реального часу. Метою дослідження є підвищення рівня безпеки руху та експлуатаційної надійності залізничного транспорту шляхом розробки інтелектуальної технології автоматизованого контролю технічного стану автозчепних пристроїв з можливістю раннього виявлення дефектів і прогнозування їх залишкового ресурсу. Методика. У роботі використано методи системного аналізу, математичного та комп’ютерного моделювання, метод скінченних елементів, а також алгоритми машинного навчання і комп’ютерного зору. Запропоновано інтеграцію даних 3D-сканування, відеодіагностики, вібродіагностичних і силових датчиків у єдину інформаційну систему. Для обробки даних застосовано згорткові нейронні мережі для розпізнавання дефектів та моделі теорії надійності для прогнозування зносу і залишкового ресурсу автозчепів. Результати. Розроблено структуру інтелектуальної технології контролю технічного стану автозчепних пристроїв, що поєднує сенсорну мережу, програмно-апаратні засоби обробки даних та алгоритми штучного інтелекту. Показано, що запропонований підхід забезпечує підвищення точності виявлення тріщин, зносів і деформацій порівняно з традиційним візуальним оглядом, а також дозволяє прогнозувати залишковий ресурс елементів автозчепу. Встановлено можливість зниження впливу людського фактора та підвищення оперативності прийняття рішень щодо ремонту. Наукова новизна полягає у створенні комплексної інтелектуальної технології контролю технічного стану автозчепних пристроїв, яка поєднує фізико-механічні моделі деградації з нейромережевими методами розпізнавання дефектів та прогнозування ресурсу в єдиному інформаційному середовищі. Практична значимість отриманих результатів полягає у можливості впровадження розробленої технології в пунктах технічного обслуговування та вагонних депо для переходу до обслуговування за фактичним станом. Це сприятиме підвищенню безпеки руху, зменшенню аварійності, скороченню простоїв вагонів і оптимізації витрат на ремонт та експлуатацію рухомого складу.
Intelligent technology for monitoring the technical condition of rail transport automatic coupling devices
Інтелектуальна технологія контролю технічного стану автозчепних пристроїв залізничного транспорту = Intelligent technology for monitoring the technical condition of rail transport automatic coupling devices / О. В. Фомiн, А. О. Климаш, Г. В. Маслак, А. Д. Фурсина, А. А. Ворох // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2026. – № 1 (504), т. 1. – С. 65–73.
Keywords: транспорт; залізничний транспорт; рухомий склад залізниць; вагони; систем оцінки технічного стану; моделювання; інтелектуальна діагностика; transport; railway transport; railway rolling stock; wagons; technical condition assessment systems; modeling; intelligent diagnostics