Формування у дітей дошкільного віку нормативної поведінки в ігровій діяльності - Афанасьєва Т. О.; Afanasyeva T. O. (My University, 2025)
Метою дослідження було визначено теоретично обґрунтувати й емпірично дослідити процес формування нормативної поведінки у дітей дошкільного віку засобами ігрової діяльності. У роботі здійснено комплексний теоретичний аналіз поняття «нормативна поведінка» дитини, що дозволило визначити його як систему дій і вчинків, які відповідають соціальним нормам і правилам та регулюють взаємини дитини з навколишнім світом. Виокремлено її структурні компоненти: когнітивний компонент (знання та розуміння норм), емоційноціннісний (ставлення до правил і переживання у зв’язку з їх дотриманням чи порушенням) та поведінковий (реальне виконання вимог і здатність до самоконтролю). Теоретичний аналіз дозволив також підтвердити, що дошкільний вік є сенситивним періодом для становлення нормативної поведінки, а ігрова діяльність у дошкільному віці є провідним типом активності, що створює умови для психічного розвитку дитини, становлення її особистості. Розроблена та апробована Програма формування нормативної поведінки у дошкільників. Основною метою реалізації програми був розвиток у дітей дошкільного віку навичок нормативної поведінки через структуровані ігрові заняття, які сприяють дотриманню правил, співпраці в групі, емоційній регуляції, вирішенню конфліктів та прояву ініціативи в групових іграх. У кваліфікаційній роботі було підготовлено комплекс порад для вихователів та батьків, що передбачають використання ігор як провідного засобу навчання соціальним нормам, створення умов для моделювання життєвих ситуацій.
Formation of normative behavior in preschool children through play activities
Афанасьєва, Т. О. Формування у дітей дошкільного віку нормативної поведінки в ігровій діяльності = Formation of normative behavior in preschool children through play activities : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / Т. О. Афанасьєва ; наук. кер. І. П. Рогальська-Яблонська. – Миколаїв : НУК, 2025. – 105 с.
Keywords: поведінка; нормативна поведінка; діти дошкільного віку; ігрова діяльність; соціальна взаємодія; педагогічний вплив.; behavior; normative behavior; preschool children; play activities; social interaction; pedagogical influence.; 053 ''Психологія''