Організаційні аспекти реалізації влади у закладах вищої освіти - Дибач, І. Л.; Дыбач, И. Л.; Dybach, Inna (My University, 2020)
В статті обґрунтовано доцільність аналізу владних потоків при управління закладами вищої освіти. Розглянуто типи особистої влади та запропоновано визначення організаційної влади закладів вищої освіти як здатності групи людей спонукати підлеглих (структурні підрозділи) здійснювати діяльність, спрямовану на досягнення організаційних цілей з мобілізацією всіх доступних ресурсів. Визначено, що вищі освітні установи доцільно розглядати як систему владних відносин між власниками активів (держава або приватний власник), ректоратом та трудовим колективом. Опрацьовано джерела організаційної влади у закладах вищої освіти. Визначено змістовну складову та рівні прийняття управлінських рішень в закладах вищої освіти. Досліджено характер передачі повноважень щодо прийняття повних або часткових управлінських рішень. Опрацьовано передумови побудови децентралізованих та централізованих владних структур у закладах вищої освіти.
Дибач, І. Л. Організаційні аспекти реалізації влади у закладах вищої освіти = Organizational aspects of power implementation in higher education institutions / І. Л. Дибач // Інтелект XXI. – 2020. – № 1. – С. 153–159.
Keywords: освіта; освітні послуги; заклади вищої освіти; влада; менеджмент закладів вищої освіти; образование; образовательные услуги; высшие учебные заведения; власть; менеджмент высших учебных заведений; education; educational services; higher educational institutions; power; management of higher educational institutions