Оцінка можливостей спринклерних систем пригнічувати пиловиділення на хвостосховищах - Тішина В. М.; Максимова Н. М.; Tishyna Valeriia M.; Maksymova Nataliia M. (My University, 2025)
Однією з найбільш вагомих проблем є пиловиділення з сухих поверхонь хвостосховищ, що призводить до погіршення якості атмосферного повітря. Ця проблема є особливо гострою для промислових регіонів України, таких, як Криворіжжя, де накопичення відходів збагачення у хвостосховищах створює значний екологічний та соціальний вплив. Дрібнодисперсний пил здатний проникати у дихальні шляхи, спричиняючи серйозні захворювання. Зростання температури та посилення посушливих умов загострюють проблему. У зв’язку з цим зменшення пиловиділення з сухих поверхонь хвостосховищ є актуальною науково-практичною задачею. Мета. Метою досліджень є пошук та обґрунтування екологічно ефективних рішень для зменшення пиління сухих карт хвостосховищ за рахунок їх дозволоження. Методика. Представлені результати аналітичних досліджень, а саме: розрахунково визначені основні параметри спринклерної системи для зволоження карт хвостосховища, яке знаходиться в експлуатації та в подальшому будуть нарощуватись огороджувальні дамби. Результати. На підставі аналізу сучасних методів боротьби з пилоутворенням, включаючи хімічні, біологічні та технічні підходи, приділено увагу доцільності використання спринклерних систем для зволоження сухих поверхонь карт хвостосховищ. Штучне дозволоження карт хвостосховищ може розглядатись в комбінації з хімічними та біологічними методами боротьби з пиловиділенням. Зрошення карт створює сприятливі умови для закріплення поверхонь шляхом їх озеленення. Запропоновані рекомендації можуть бути використані для підвищення ефективності управління хвостовим господарством на гірничо-збагачувальних комбінатах. Наукова новизна. Запропоновано розглядати впровадження спринклерних систем для зменшення пилоутворення на хвостосховищах гірничо-збагачувальних комбінатів як самостійний технічний захід, так й у вдалому поєднанні з біологічними та хімічними методами закріплення поверхонь. Практична значимість. Представлено пропозиції щодо реалізації спринклерних систем в умовах гірничо-збагачувальних комбінатів для підвищення екологічної безпеки хвостового господарства та прилеглих територій. Ці результати створюють основу для подальших науково-прикладних досліджень, а також можуть бути використані при розробці нормативних документів у сфері екологічної безпеки накопичувачів рідких багатотоннажних відходів.
Evaluation of the ability of sprinkler systems to suppress dust emissions at tailings facilities
Тішина, В. М. Оцінка можливостей спринклерних систем пригнічувати пиловиділення на хвостосховищах = Evaluation of the ability of sprinkler systems to suppress dust emissions at tailings facilities / В. М. Тішина, Н. М. Максимова // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 3 (501). – С. 253–260.
Keywords: хвостосховище; пиління; спринклерна система; зрошення; методи закріплення; реагенти; біологічна рекультивація; tailing dump; dusting; sprinkler system; irrigation; consolidation methods; reagents; biological reclamation