Міжнародні морські конвенції та їх імплементація в правовій системі України - Вовченко В. О. (My University, 2025)
Вовченко В. О. Міжнародні морські конвенції та їх імплементація в правовій системі України – кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Випускова кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» (081 Право). – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2025. Кваліфікаційна робота присвячена комплексному аналізу теоретичних засад функціонування міжнародних морських конвенцій, дослідженню правових механізмів їх імплементації в національну систему України та обґрунтуванню перспектив вдосконалення морського законодавства в умовах збройної агресії та європейської інтеграції. У першому Розділі «Теоретико-правові засади функціонування міжнародних морських конвенцій» з’ясовано поняття, класифікацію та правову природу міжнародних морських конвенцій як ключових джерел права. Розкрито теоретичні моделі (монізм, дуалізм) та правовий механізм імплементації міжнародних норм у національну систему України (трансформація, рецепція, інкорпорація, відсилання). Проаналізовано роль міжнародних морських організацій (ІМО, ООН) у формуванні універсального конвенційного регулювання торговельного мореплавства. У другому Розділі «Правовий аналіз та особливості реалізації ключових морських конвенцій в Україні» надано характеристику практичного впровадження положень Конвенції UNCLOS 1982 року щодо правового режиму територіального моря та виключної економічної зони України. Проаналізовано адміністративні та технічні процедури реалізації стандартів безпеки мореплавства (SOLAS) та професійної підготовки моряків (STCW). Подано аналіз механізмів охорони морського середовища від забруднення через імплементацію норм конвенції MARPOL 73/78 у вітчизняне екологічне законодавство. У третьому Розділі «Проблеми та перспективи вдосконалення адміністративно-правових механізмів імплементації морських конвенцій» ідентифіковано системні проблеми інституційної фрагментації державного екологічного контролю на морі. Особливу увагу приділено специфіці застосування міжнародних морських конвенцій в умовах збройної агресії та тимчасової окупації морських територій України. Запропоновано стратегічні напрями гармонізації морського права України з міжнародними стандартами в контексті європейської інтеграції та необхідності оновлення Кодексу торговельного мореплавства.
Вовченко, В. О. Міжнародні морські конвенції та їх імплементація в правовій системі України : магістерська робота ; спец. 081 ''Право'' / В. О. Вовченко ; наук. кер. С. В. Панченко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 73 с.
Keywords: міжнародні морські конвенції; імплементація; UNCLOS; SOLAS; STCW; MARPOL; Кодекс торговельного мореплавства; безпека мореплавства; екологічний контроль на морі; окупація морських територій; 081 ''Право''