Математична модель для оцінювання складності об’єктно-орієнтованого проектування через зв’язки між класами 2D ігор на Unity та розробка програми для її реалізації - Семенчук Іван Миколайович; Semenchuk Ivan Mykolayovych (НУК, 2024)
Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього рівня магістра зі спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення». Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова. Миколаїв, 2024 р. Обсяг роботи: 96 стор., 9 табл., 15 рис., 30 використаних джерел, 5 додатків. Актуальність теми роботи: в парадигмі розробки ігор високі значення метрик RFC і CBO, які значно перевищують рекомендовані значення є частим явищем. Тому розробка математичної моделі, яка дозволить оцінювати складність об’єктно-орієнтованого проектування через зв’язки між класами 2D ігор розроблених на рушії Unity за значеннями метрик FRC і CBO з урахуванням їх кореляції на рівні застосунку є актуальною. Мета та завдання дослідження. Метою роботи є підвищення достовірності оцінювання складності об’єктно-орієнтованого проєктування на основі аналізу зв’язків між класами 2D ігор з відкритим кодом, створених на ігровому рушії Unity. Завданнями дослідження є аналіз існуючих моделей для оцінювання складності об’єктно-орієнтованого проектування через зв’язки між класами, розробка математичної моделі для оцінювання складності об’єктно-орієнтованого проектування через зв’язки між класами 2D ігор розроблених на рушії Unity. Об’єкт дослідження – процес оцінювання складності об’єктноорієнтованого проєктування через зв’язки між класами у 2D іграх з відкритим на рушії Unity. Методи дослідження. Для розв'язання поставленої задачі було застосовано методи теорії ймовірності, математичної статистики та багатовимірного статистичного аналізу. Наукова новизна отриманих результатів. Удосконалено рівняння еліпсу передбачення для десяткових логарифмів нормалізованих метрик RFC та CBO для оцінювання складності ООП через зв’язки між класами 2D ігор розроблених на рушії Unity на основі нормалізуючого перетворення у формі десяткового логарифму із врахуванням викидів у даних. Рівняння еліпсу передбачення враховує кореляцію між метриками RFC та CBO, що дозволяє підвищити достовірність оцінювання складності ООП через зв’язки між класами 2D ігор розроблених на рушії Unity. Практичне значення одержаних результатів. Створено програмне забезпечення для оцінювання складності ООП через зв’язки між класами 2D ігор розроблених на рушії Unity, яке реалізовано мовою програмування Python. Апробація результатів роботи. Основні положення і результати досліджень пройшли апробацію на XIV Міжнародній науково-технічної конференції «Інновації в суднобудуванні та океанотехніці» (20–21 вересня 2023, м. Миколаїв) та V Всеукраїнській науково-практичній Інтернет-конференції «Інформаційні технології: моделі, алгоритми, системи» (ITMAS–2024) (30–31 жовтня 2024, м. Миколаїв). Публікації. За результатами досліджень опубліковано дві наукові праці.
Mathematical model for estimating the complexity of object-oriented design through class relationships in 2D games on the Unity engine and development of a program for its implementation
Семенчук, І. М. Математична модель для оцінювання складності об’єктно-орієнтованого проектування через зв’язки між класами 2D ігор на Unity та розробка програми для її реалізації = Mathematical model for estimating the complexity of object-oriented design through class relationships in 2D games on the Unity engine and development of a program for its implementation : магістерська робота ; спец. 121 ''Інженерія програмного забезпечення'' / І. М. Семенчук ; наук. кер. Л. М. Макарова. – Миколаїв : НУК, 2024. – 97 с.
Keywords: об’єктно-орієнтоване проектування; оцінювання складності проектування; зв’язки між класами; 2D ігри; Unity; еліпс передбачення; 121 ''Інженерія програмного забезпечення''; evaluation of object-oriented design complexity; class interrelationships; 2D games; prediction ellipse