Аналіз сучасного стану методів оцінювання трудомісткості розробки програмного забезпечення - Фаріонова Т. А.; Орєхов О. С.; Farionova Тetyana A.; Oriekhov Oleksandr S. (My University, 2024)
Оцінка трудомісткості розробки програмного забезпечення є важливим показником для формування бюджету та планування часу розробки програмного проєкту. Вибір коректних методів та моделей оцінки трудомісткості розробки ПЗ в залежності від методології розробки, дозволяє отримати достовірну інформацію щодо планування програмного проєкту. Метою роботи є аналіз сучасних методів оцінювання трудомісткості розробки програмного забезпечення (ПЗ), визначення їх переваг та недоліків, для подальшого використання при створенні ІТ-проєктів із застосуванням певних фреймворків, технологій, враховуючи призначення ПЗ та мови розробки. Обʼєктом дослідження є процес оцінювання трудомісткості розробки ПЗ. Предметом дослідження є методи, підходи та моделі оцінювання трудомісткості розробки ПЗ. В роботі розглядаються алгоритмічні та неалгоритмічні методи для оцінки трудомісткості розробки ПЗ. Оцінка неалгоритмічними методами, які базуються на неструктурованих експертних судженнях, є ненадійною. Алгоритмічні методи використовують параметричну оцінку та побудовані на основі математичного апарату. Методи на основі штучного інтелекту та моделей машинного навчання, використовують вже існуючу інформацію по проєктам та побудовані на основі певних наборів даних. Розробка нелінійних регресійних моделей на основі нормалізуючих перетворень дає змогу покращити достовірність оцінювання трудомісткості та тривалості розробки проєктів ПЗ, враховуючи ймовірнісний характер розподілу емпіричних даних. У висновку зазначено, що існуючі підходи потребують удосконалення сучасних методів оцінки трудомісткості розробки ПЗ для підвищення точності відповідної оцінки. Визначено, що одним з основних факторів, який впливає на успішність виконання проєктів з розробки ПЗ та дозволяє вчасно завершувати такі проєкти, є достовірність оцінювання трудомісткості та тривалості цих проєктів, які залежать від моделей та методів оцінювання. Перспективи подальших досліджень спрямовані на вдосконалення існуючих та розробку нових моделей оцінювання розробки ПЗ з урахуванням особливостей Agile методології, категорій ПЗ, фреймворків і мов програмування.
A review of software development effort estimation methods
Фаріонова, Т. А. Аналіз сучасного стану методів оцінювання трудомісткості розробки програмного забезпечення = A review of software development effort estimation methods / Т. А. Фаріонова, О. С. Орєхов // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2024. – № 1 (494). – С. 102–111.
Keywords: оцінка трудомісткості програмного забезпечення; моделі оцінювання; метрика програмного коду; програмне забезпечення; Agile методологія; регресійна модель; software development effort estimation; estimation models; software code metrics; software; Agile; regression model