Аналіз впливу несанкціонованих сміттєзвалищ на довкілля та обґрунтування заходів із запобігання їх утворенню - Корміліна Тетяна Миколаївна; Літвак Сергій Михайлович (My University, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена аналізу впливу несанкціонованих сміттєзвалищ на компоненти довкілля та обґрунтуванню заходів із запобігання їх утворенню. Розглянуто сутність і класифікацію стихійних звалищ, причини їх виникнення та нормативно-правові засади управління відходами і контролю за станом територій. На прикладі Миколаївської області проаналізовано особливості поширення несанкціонованих сміттєзвалищ у розрізі адміністративних районів, визначено домінуючі фракції відходів у міській і сільській місцевості та охарактеризовано основні механізми негативного впливу на ґрунти, поверхневі й підземні води, атмосферне повітря, біоту та здоров’я населення. Обґрунтовано комплекс організаційно-управлінських, інформаційно-просвітницьких, технічних і природоохоронних заходів, спрямованих на профілактику повторного засмічення, забезпечення доступних легальних каналів поводження з проблемними фракціями відходів, посилення контролю та підвищення екологічної свідомості населення. Кваліфікаційна робота складається із вступу, чотирьох розділів, висновків і списку використаних джерел. Основний текст роботи викладено на 63 сторінках комп’ютерного тексту, у тому числі 12 рисунків, 6 таблиць. Список використаних джерел складається із 63 найменувань.
Analysis of the environmental impact of unauthorized landfills and substantiation of measures to prevent their formation
Корміліна, Т. М. Аналіз впливу несанкціонованих сміттєзвалищ на довкілля та обґрунтування заходів із запобігання їх утворенню = Analysis of the environmental impact of unauthorized landfills and substantiation of measures to prevent their formation : бакалаврська робота ; спец. 183 ''Технології захисту навколишнього середовища'' / Т. М. Корміліна ; наук. кер. С. М. Літвак. – Миколаїв : НУК, 2026. – 70 с.
Keywords: несанкціоновані сміттєзвалища; відходи; екологічний вплив; ґрунти; водні ресурси; атмосферне повітря; профілактика; управління відходами; екологічна свідомість; 183 ''Технології захисту навколишнього середовища''; unauthorized landfills; waste; environmental impact; soils; water resources; atmospheric air; prevention; waste management; environmental awareness