Податковe планування як складова економічної безпеки підприємства - Шевчук С. В.; Shevchuk S. (My University, 2025)
У статті розглянуто концепцію податкового планування у контексті забезпечення економічної безпеки підприємства. Досліджено сутність податкового планування, а також підходи до визначення цілей і процедур застосування. Встановлено, що податкове планування необхідно розглядати як діяльність – сукупність процесів аналізу ризиків податкового планування, оптимізації податкових зобов’язань і підвищення ефективності управлінських рішень у контексті забезпечення економічної безпеки підприємства. Запропоновано процесуальний підхід до розуміння сутності податкового планування в системі економічної безпеки підприємства, особливу увагу в межах якого приділено ризикам, які супроводжують податкове планування. Запропоновано класифікацію ризиків податкового планування (ризики контролю, ризики нормативного регулювання і ризики агентів), конкретизовано їх зміст і визначено механізми попередження. Розкрито наслідки потенційних матеріальних і нематеріальних втрат у результаті прорахунків дій щодо податкового планування.
Tax planning as a component of enterprise economic security
Шевчук, С. В. Податковe планування як складова економічної безпеки підприємства = Tax planning as a component of enterprise economic security / С. В. Шевчук // Ефективна економіка. – 2025. – № 4.
Keywords: економічна безпека; податкове планування; ризики; матеріальні втрати; репутаційні втрати; economic security; tax planning; risks; financial losses; reputational losses