Трансформація інвестиційної інфраструктури – запорука економічної безпеки: національний та регіональний аспекти - Іртищева, І. О.; Рогатіна, Л. П.; Крамаренко, І. С.; Андрющенко, Є. Г.; Білан, В. В.; Irtyshcheva, I.; Rogatina, L.; Kramarenko, I.; Andriushchenko, Ye.; Bilan, V. (My University, 2020)
Досліджено, що інвестиційна інфраструктура розглядається переважно з позицій державного та управлінського рівня і спрямована на забезпечення інвестиційного розвитку регіону, пріоритетних галузей та видів економічної діяльності. Проте інвестиційні вкладення здійснюються суб'єктами ринкової економіки, а саме, інвесторами, кожний з яких переслідує насамперед комерційні цілі. Саме тому важливим напрямом оцінки інвестиційної інфраструктури є саме оцінка ефективності її функціонування з позицій діючих та потенційних інвесторів, що забезпечать економічну безпеку. Проаналізовано регіональні інституції розвитку бізнесу та інвестицій, як головного фактору економічної безпеки. Станом на початок 2019 року Одеська область є аутсайдером за рівнем інституційного забезпечення інвестиційної діяльності, як порівняно з Миколаївською і Херсонською областями, так і у порівнянні з іншими регіонами України. Як показали статистичні дані, на кінець 2016 року на території Одеської області не діяло жодної з інституцій інвестиційної інфраструктури. Позитивним є створення протягом 2017–2018 років 3 бізнес-центрів, 4 фондів підтримки підприємництва, а також 20 об'єктів інфраструктури, створених за участю місцевих органів влади. Загалом, як по Україні, так і в Причорноморському регіоні спостерігається активізація процесів формування громадських, приватних та регіональних інституцій інвестиційної інфраструктури. Зокрема загальна кількість таких об'єктів по Україні за період 2017–2018 років зросла на 26%, а по областях, окрім Херсонської, де відбулось скорочення 6 інвестиційних фондів, приріст складає від 100 % (Одеська область) до 30 % (Миколаївська область). Попри скорочення 6 інвестиційних фондів у Херсонській області за аналізований період створено 1 бізнес-центр, 3 бізнес-інкубатори та 1 технопарк. Лідером щодо функціонування та розвитку обертів інституційної інфраструктури інвестиційного розвитку є м. Київ, де кількість таких організацій налічується сотнями, а також Харківська, Полтавська і Донецька області. Доведено, що трансформація та розбудова інвестиційної інфраструктури забезпечить економічну безпеку як на національному, так і на регіональному рівнях.
Трансформація інвестиційної інфраструктури – запорука економічної безпеки: національний та регіональний аспекти = Transformation of investment infrastructure – guarantee of economic security: national and regional aspects / І. О. Іртищева, Л. П. Рогатіна, І. С. Крамаренко, Є. Г. Андрющенко, В. В. Білан // Агросвіт. – 2020. – № 12. – С. 27–33.
Keywords: інвестиції; інвестиційні ресурси; інвестиційна інфраструктура; економічна безпека; національний та регіональний аспекти; investments; investment resources; investment infrastructure; economic security; national and regional aspects