Trading Strategies in the Cryptocurrency Market: Evaluating Their Effectiveness - Marushchak Svitlana; Bezuhlova Iryna; Misiukevych Valentyna; Марущак Світлана M.; Безуглова Ірина В.; Місюкевич Валентина І. (My University, 2025)
Зважаючи на широке дослідження стратегій торгівлі криптовалютою, консенсус щодо визначення цих стратегій залишається недосяжним. Це відображає складність ринку та різні думки дослідників щодо оцінки ефективності стратегій. Існує потреба в уніфікованій системі для систематичної класифікації та оцінки стратегій, що сприятиме кращому розумінню ринкових механізмів і допоможе трейдерам у виборі відповідних стратегій. Незважаючи на дослідницькі зусилля, визначення найефективніших стратегій на ринку криптовалют залишається невирішеною проблемою. Комплексна система оцінки могла б значно покращити наше розуміння та використання ефективних торгових практик на цьому ринку, що швидко розвивається. Вкрай важливо визнати історичний контекст, що впливає на розвиток і прийняття стратегій. Зростання криптовалют почалося з біткойна у 2009 році, коли було запроваджено децентралізовану фінансову систему. Перші торгові стратегії були простими і зосереджувалися на довгостроковому утриманні, отримуючи вигоду від початкової низької волатильності ринку та невеликої спільноти. У міру зростання ринку стратегії еволюціонували, включаючи технічний аналіз і свінг-трейдинг, адаптовані до унікальних характеристик ринку, таких як робота в режимі 24/7 і висока волатильність. Останніми інноваціями є машинне навчання та штучний інтелект для підвищення ефективності стратегій. Еволюція торгівлі криптовалютою відображає динамічні зміни на ринку, зумовлені технологічним прогресом і прагненням до отримання прибутку. Стратегії продовжують розвиватися під впливом технологій, регуляторних норм і мінливого ринкового ландшафту, що підкреслює адаптивність і стійкість торгових стратегій до ринкових зрушень. Бичачий тренд лютого 2024 року, що відзначився значним зростанням ринку та інтересом інвесторів, підкреслює необхідність адаптивних стратегій на нестабільних ринках. Аналіз цього періоду дає уявлення про ефективні стратегії для максимізації прибутковості та управління ризиками, демонструючи важливість адаптивності та стійкості стратегій на «бичачих» ринках.
Трейдингові стратегії на ринку криптовалют: оцінки їх ефективності
Marushchak, S. Trading Strategies in the Cryptocurrency Market: Evaluating Their Effectiveness = Трейдингові стратегії на ринку криптовалют: оцінки їх ефективності / S. Marushchak, I. Bezuhlova, V. Misiukevych // Соціальний розвиток: економіко-правові проблеми. – 2025. – № 2. – C. 52–59.
Keywords: криптовалюта; фундаментальний аналіз; інвестиційні стратегії; ринкові тенденції; прибутковість; управління ризиками; технічний аналіз; торговельні стратегії; cryptocurrency; fundamental analysis; investment strategies; market trends; profitability; risk management; technical analysis; trading strategies