Соціально-психологічні передумови аутоагресивної поведінки молоді - Чухліб А. В.; Chukhlib A. V. (My University, 2025)
Чухліб А. В. Соціально-психологічні передумови аутоагресивної поведінки молоді. Кваліфікаційна робота зі спеціальності 053 «Психологія» освітньої програми «Психологія». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2025. 76 сторінок. Метою дослідження обрано вивчення соціально-психологічних передумов аутоагресивної поведінки молоді. Із літературних джерел досліджуваної проблематики після аналізу до загального списку наукових джерел було зараховано 35 джерел, з яких понад половину становлять сучасні українські та зарубіжні праці останніх десяти років. Для досягнення поставленої мети застосовано теоретичні (аналіз, синтез, узагальнення літератури), емпіричні (анкети, тестування, інтерв’ю), методи статистичного аналізу для обробки даних. Проведений аналіз літературних джерел показав, що теоретичні підходи розкривають аутоагресію як результат внутрішніх конфліктів, зумовлених інтроекцією значущих об’єктів, регресією до ранніх стадій розвитку, когнітивними оцінками соціальних ситуацій чи хибним сприйняттям потреби у трансформації. Виявлено, що аутоагресивна поведінка молоді формується під впливом взаємодії внутрішніх психологічних факторів, таких як низька самооцінка, почуття сорому, провини чи едіпальна залежність, та зовнішніх соціальних умов, включаючи дисфункціональні сімейні стосунки, булінг, гендерну та соціально-економічну нерівність, гомофобію та воєнні кризи. Отримано наступні результати: кореляційний аналіз підтвердив гіпотезу, що аутоагресивна поведінка молодформується під впливом взаємодії соціальних факторів (булінг, гендерна нерівність, воєнні травми, соціально-економічна нерівність) та психологічних чинників таких як (низька самооцінка, сором, емоційна нестабільність).
Socio-psychological prerequisites of autoaggressive behavior of young people
Чухліб, А. В. Соціально-психологічні передумови аутоагресивної поведінки молоді = Socio-psychological prerequisites of autoaggressive behavior of young people : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / А. В. Чухліб ; наук. кер. Н. В. Михальченко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 74 с.
Keywords: аутоагресія; соціально-психологічні передумови; поведінка; молодь; аутоагресивна поведінка; 053 ''Психологія''; autoaggression; socio-psychological prerequisites; behavior; youth; autoaggressive behavior