Інноваційні фітнес-методики як засіб підвищення функціональних можливостей футболістів високої кваліфікації - Геннадій Лісенчук; Віталій Лелека; Світлана Кокарева; Михайло Родіоненко; Сергій Бойченко (Видання Національного університету фізичного виховання і спорту України, 2022)
Проблема вдосконалення функціональної підготовленості футболістів високої кваліфікації вимагає застосування спеціальних режимів тренувальної роботи, яка мало пов’язана із системою спеціальних вправ футболістів. Гіпотеза дослідження: інноваційні фітнес-методики функціональної підготовки футболістів дозволять підвищити рівень їхньої функціональної підготовленості, зберігати необхідні кондиції протягом двох змагальних періодів річного циклу підготовки, і, тим самим, сприяти високому кінцевому результату змагальної діяльності спортсменів. Мета. Підвищення функціональних можливостей висококваліфікованих футболістів у підготовчому періоді річного макроциклу засобами фітнес-тренінгу. Методи. Аналіз та узагальнення науково-методичної літератури; педагогічний експеримент; тестування фізичної роботоздатності та аеробних можливостей спортсменів; методи математичної статистики. Результати. Розроблено експериментальну програму фізичної підготовки висококваліфікованих футболістів, особливістю якої є використання трьох інноваційних методик сучасного фітнес-тренінгу: MAX®, Tabata, HIIT. У формувальному експерименті наприкінці обох підготовчих періодів сезону 2019/2020 рр. порівняно з відповідними періодами сезону 2018/2019 рр. відмічено кращі, показники фізичної роботоздатності футболістів – на 21,7 та 24,1 % (р < 0,001) та аеробних можливостей – на 13,7 (р < 0,001) та 10,9 % (р < 0,01); наприкінці змагальних періодів – показники фізичної роботоздатності відповідно на 24,2 та 30,6 % (р < 0,001), аеробних можливостей – на 15,8 та 15,9 % (р < 0,001). Впровадження експериментальної програми з використанням інноваційних засобів фітнес-тренінгу в тренувальний процес висококваліфікованих футболістів ФК «Зоря» (м. Луганськ) сприяло покращенню рівня їхньої фізичної роботоздатності та аеробних можливостей. Ефективність програми підтверджено завоюванням командою ФК «Зоря» бронзових медалей в чемпіонаті Української Прем’єр-ліги сезону 2019/2020 рр.
Іnnovative fitness methods to improve the functional capacities of highly skilled footballers
Інноваційні фітнес-методики як засіб підвищення функціональних можливостей футболістів високої кваліфікації = Іnnovative fitness methods to improve the functional capacities of highly skilled footballers / Г. Лісенчук, В. Лелека, С. Кокарева, М. Родіоненко, С. Бойченко // Теорія і методика фізичного виховання і спорту. 2022. №2. C.21–28.
Keywords: фітнес-тренінг; футболісти; фізична роботоздатність; аеробні можливості; підготовчий період; змагальний період