Самодіагностика рівня цифрової компетентності вчителів англійської мови: методика і результати - Кошкіна, Г. Л.; Koshkina, H. L. (My University, 2019)
У статті наголошено на необхідності розвитку цифрової компетентності вчителів англійської мови в сучасному швидкоплинному цифровому світі. Надано опис підходів до означення поняття цифрової компетентності на основі аналізу європейської та вітчизняної нормативно-правової бази, а також наукових публікацій зарубіжних учених. Описано методику самодіагностики рівня цифрової компетентності вчителів англійської мови, яка є одним із важливих інструментів андрагогічних досліджень та використана автором на констатувальному етапі дослідно-експериментальної роботи регіонального рівня за темою «Розвиток цифрової компетентності вчителів англійської мови в системі післядипломної педагогічної освіти». Для опитування було обрано анкету, розроблену та апробовану Європейським Союзом (Europass) на основі рамки цифрової компетентності «DigComp 2.0», яка надає можливість оцінити рівень цифрової компетентності в п’яти категоріях: інформаційна грамотність та грамотність щодо роботи з даними, комунікація та співпраця, створення цифрового контенту, безпека, розв’язування проблем. Результати показали, що вцілому вчителі англійської мови оцінюють свій рівень цифрової компетентності, як середній. Але в категоріях створення цифрового контенту і розв’язування проблем, що є ключовими для цифрового перетворення навчально-виховного процесу, їхній рівень є недостатнім. Паритетний розподіл кількості учасників між низьким та середнім рівнями відбувся в питаннях про авторське право, захисне програмне забезпечення, застосування паролів та вирішення проблем нетехнічного характеру. Зроблено висновки про те, що цифрова компетентність має стати невід’ємною складовою професійних компетентностей учителів, вони повинні вміти самостійно визначати власний рівень цифрової компетентності. Одним із інструментів проведення такої самодіагностики може стати методика, запропонована автором.
Кошкіна, Г. Л. Самодіагностика рівня цифрової компетентності вчителів англійської мови: методика і результати = Self-diagnostics of the level of digital competence of English teachers: methods and results / Г. Л. Кошкіна // Педагогічний альманах. – Херсон, 2019. – Вип. 43. – С. 152–161.
Keywords: цифровізація освіти; цифрова компетентність; рамка цифрової компетентності; учителі англійської мови; інформаційна грамотність та грамотність щодо роботи з даними; комунікація та співпраця; створення цифрового контенту; безпека; розв’язування проблем; digitalization of education; digital competence; digital framefork; English teachers; information and data literacy; communication and collaboration; digital content creation; safety; problem solving