Математичне моделювання розповсюдження інфрачервоного випромінювання у випадково-неоднорідному середовищі - Рагулін, Сергій Володимирович; Ушаков, Владислав Володимирович; Дмітрієв, Олег Миколайович; Шарабайко, Олександр Миколайович; Rahulin, Serhii V.; Ushakov, Vladyslav V.; Dmitriiev, Oleh M.; Sharabaiko, Oleksandr M. (My University, 2021)
Анотація. У статті розглядається питання розробки математичної моделі взаємодії інфрачервоного випромінювання з випадково-неоднорідним середовищем. Запропонована математична модель слугуватиме подальшому розвитку теоретичних засад методу інфрачервоної ехо-імпульсної дефектоскопії та може бути використана для створення алгоритму прийняття рішення щодо технічного стану об’єкта авіаційної техніки, досліджуваного вказаним методом. Проведено аналіз останніх досліджень і публікацій стосовно цього питання. Виявлено, що здебільшого для створення подібних моделей використовують математичний апарат теорії ймовірностей або технології нейронних мереж. Аналіз публікацій також виявив, що виконані дослідження були присвячені переважно питанням наскрізного проходження випромінювання через шар випадково-неоднорідного середовища. Водночас незадовільно розглянуті закономірності розповсюдження випромінювання, що пройшло скрізь шар досліджуваного матеріалу, відбилося від його нижньої поверхні та вийшло крізь верхню поверхню, тобто «відлуння» вхідного випромінювання. Слід зазначити, що метод інфрачервоної ехо-імпульсної дефектоскопії передбачає використання саме цієї частки загального випромінювання, тому задача створення відповідної математичної моделі є одною з першочергових при розробці вказаного методу. Наукова новизна полягає в розробці спрощеної математичної моделі розповсюдження інфрачервоного випромінювання у випадково-неоднорідному середовищі з урахуванням особливостей його подачі та реєстрації в досліджуваний матеріал, а саме одностороннє, відносно матеріалу, розташування випромінювача та приймача, та використання як діагностичного сигналу частки загального випромінювання, що відбилася від нижньої поверхні матеріалу та повернулася назовні. Практична значимість запропонованої моделі полягає у можливості створення на її основі програмного алгоритму визначення технічного стану об’єкта, який діагностується за допомогою методу інфрачервоної ехо-імпульсної дефектоскопії.
Математичне моделювання розповсюдження інфрачервоного випромінювання у випадково-неоднорідному середовищі = Mathematical modeling of the distribution of infrared radiation in a random-inhomogeneous medium / С. В. Рагулін, В. В. Ушаков, О. М. Дмітрієв, О. М. Шарабайко // Shipbuilding & Marine Infrastructure. – 2021. – № 1 (15). – С. 45–50.
Keywords: математична модель; випадково-неоднорідне середовище; інфрачервоне випромінювання; mathematical model; random-inhomogeneous medium; infrared radiation