Формалізація явних та латентних зв’язків між податковим та інвестиційним каналами виведення капіталу - Бойко, А. О.; Височина, А. В.; Boiko, Anton O.; Vysochyna, Alina V. (My University, 2019)
Глобалізація та лібералізація товарних і фінансових ринків зумовлюють трансформацію парадигми функціонування бізнесу та державного регулювання економіки. У таких умовах особливо гостро постає проблема відтоку капіталу з юрисдикцій з гіршим інвестиційним і податковим кліматом та його акумуляції у країнах з максимально лояльними умовами ведення бізнесу. Визначені тренди актуалізують мету даного дослідження, що полягає у формуванні інтегральних показників характеристики податкового та інвестиційного каналів виведення капіталу, а також формалізації за допомогою інструментів економікоматематичного моделювання явних та латентних зв’язків між ними. Досягнення поставленої задачі передбачає послідовну реалізацію кількох етапів, зокрема: 1)формування вхідного масиву показників характеристики податкового (15 часткових показників, що відображають рівень податкового навантаження на економіку та ефективні ставки податків у розрізі різних видів фіскальних платежів, ефективність та простоту податкового адміністрування тощо) та інвестиційного (14 часткових індикаторів, що характеризують стан ринку позикового капіталу, страхових та інвестиційних послуг, обсяг іноземних інвестицій, нагромадження капіталу, вартість використання прав інтелектуальної власності та ін.) каналів України, акумульованих з колекції World Development Indicators групи Світового Банку за 2004–2018 рр.; 2)визначення статусу (стимулятор чи дестимулятор) за кожним із відібраних на попередньому етапі параметрів, а також приведення їх до зіставного вигляду з використанням природньої нормалізації для стимуляторів та нормалізації Севіджа – для дестимуляторів; 3)визначення пріоритетності показників характеристики податкового та інвестиційного каналів з урахуванням їх рівнозначності; 4)формування інтегральних показників податкового та інвестиційного каналів за допомогою комбінації метрики Мінковського та функції Харрінгтона; 5)виявлення явних та латентних взаємозв’язків між каналами за допомогою структурного моделювання пакету Statistica. За результатами практичної апробації даного науково-методичного підходу було емпірично підтверджено, що в Україні схильність до виведення капіталу через податковий та інвестиційний канали залежить як від дії явних, так і латентних факторів. Так, зростання впливу латентних змінних у розрізі податкового каналу на 1% зумовлює посилення дії явних факторів на 3,31%, тоді як посилення на 1% впливу латентних факторів інвестиційного каналу призводить до аналогічного посилення дії явних факторів цього каналу. Разом із тим на латентну компоненту інвестиційноподаткового каналу в комплексі більший вплив справляє дія латентних факторів інвестиційного каналу (32,65% проти 1,44% податкового каналу), тоді як латентний складник безпосередньо інвестиційного каналу лише на 1,46% зумовлений зростанням латентного складника податкового каналу. Виявлені закономірності мають бути враховані під час розробки системи запобігання виведення капіталу з України, а також прогнозування його масштабів з урахуванням як дії явних, так і латентних факторів податкового та інвестиційного каналів, що має неабияку практичну цінність.
Бойко, А. О. Формалізація явних та латентних зв’язків між податковим та інвестиційним каналами виведення капіталу = Formalization of implicit and explicit relations between tax and investment channels of capital flight / А. О. Бойко, А. В. Височина // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2019. – № 1 (475). – С. 181–185.
Keywords: виведення капіталу; легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом; інвестиційний канал; податковий канал; явні та латентні зв’язки; структурне моделювання; capital withdrawa; money laundering; investment channel; tax channel; explicit and latent connections; structural modeling