Проблеми удосконалення термінології та сучасної класифікації «зелених» конструкцій для створення українських «зелених» стандартів - Кравченко М. В.; Ткаченко Т. М.; Kravchenko Мarina V.; Tkachenko Tetiana M. (My University, 2023)
Незважаючи на велику кількість наукових та нормативних робіт, що стосуються «зелених» конструкцій, детальної термінології типів та класифікації існуючих систем, що забезпечують такий необхідний зріз цієї галузі досліджень, не має. Мета. Розробка єдиної системи термінології та класифікації «зелених» конструкцій для проєкту ДСТУ Б В.X.XXX:202X «Захист довкілля. Зелені конструкції. Технічні умови», кінцевим результатом яких є створення єдиних вимог до проєктування, будівництва та експлуатації «зелених» конструкцій, а також методик розрахунку їхніх позитивних ефектів. Методика. Аналіз основних термінів та класифікацій «зелених» конструкцій, використовуючи структурований комплексний підхід до їх оцінки та враховуючи основні параметри і характеристики. Результати. У роботі показано, що німецькі рекомендації FLL 2018 не розглядають вертикальні системи озеленення та є розроблені для країн Північної Європи, де більшу частину року переважають холодні та дощові дні. Зауважено, що італійський стандарт UNI 11235:2015 обмежує свою класифікацію «зелених» дахів лише двома основними типами: інтенсивне та екстенсивне озеленення, не враховуючи інші види «зелених» конструкцій, які можуть бути важливими для урбаністичного середовища. Швейцарські норми SIA312:2013 «Озеленення дахів», відомі через свій особливий підхід до опису біорізноманіття, також не надають чіткої класифікації різних видів «зелених» конструкцій та пов’язаних з ними переваг. Обґрунтовано відсутність нормативної бази в Україні, яка регламентує етапи проєктування, впровадження та експлуатації «зелених» конструкцій, а також надає чітку класифікацію і номенклатуру. Наукова новизна. Вперше розроблено термінологію, яка дозволяє чітко та послідовно класифікувати різні види «зелених» конструкцій, відповідно до їх основних характеристик, для створення «зелених» стандартів в Україні. Практична значимість. У роботі представлено детальну термінологію та розроблено класифікацію «зелених» конструкцій, яка включає три основні напрямки: вертикальні системи озеленення, горизонтальні системи озеленення, кінетичне (мобільне) озеленення та озеленення з використанням водоростей. Запропонована класифікація буде корисною для архітекторів, інженерів та науковців, що працюють у сфері створення екологічно стійких та інноваційних рішень в галузі будівель і споруд, а також може бути включена в нормативні документи, які регулюють етапи проєктування, впровадження та експлуатації «зелених» конструкцій у архітектурно-будівельній галузі.
Problems of improving the terminology and modern classification of «green» constructions for the creation of ukrainian «green» standards
Кравченко, М. В. Проблеми удосконалення термінології та сучасної класифікації «зелених» конструкцій для створення українських «зелених» стандартів = Problems of improving the terminology and modern classification of «green» constructions for the creation of ukrainian «green» standards / М. В. Кравченко, Т. М. Ткаченко // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2023. – № 4 (493). – С. 194–204.
Keywords: «зелені» конструкції; класифікація; термінологія; «зелене» покриття (дах); «зелені» стіни; «зелені» фасади; вертикальні системи озеленення; горизонтальні системи озеленення; кінетичне (мобільне) озеленення; озеленення з використанням водоростей; «green» constructions; classification; terminology; «green» covering (roof); «green» walls; «green» facades; vertical landscaping systems; horizontal landscaping systems; kinetic (mobile) landscaping; landscaping using algae