Сучасні тенденції у проєктуванні та будівництві яхт - Яглицький, Ю. К.; Yahlytskyi, Yurii К. (My University, 2020)
Анотація. У дослідженні розглянуто сучасні тенденції проєктування та побудови яхт, як для проєктів, зроблених на замовлення, так і для серійних маломірних суден. Наведено особливості сучасного проєктування і конструювання: технології і нововведення, а також поточні підходи до проєктування, які можна умовно об’єднати в декілька підкатегорій: дизайн яхт – багатозадачний процес, який включає комплексну розробку проєкту; енергоефективність – оптимальна витрата енергії, що виробляється на катері або яхті, витрачається на рух судна і на живлення бортового устаткування; хай-тек – найбільш нові і прогресивні технології сучасності, а також стиль у дизайні й архітектурі. Розглянуті також сучасні напрями в будівництві яхт із використанням як традиційних, так і інноваційних оптимальних матеріалів. Мета дослідження полягає у виявленні нетрадиційних проєктно-конструкторських і технологічних особливостей виготовлення яхт. Методичною основою розробок стали завдання, які вирішуються під час дослідження та передбачають виявлення сучасних відмінних рис проєктування, конструкторсько-технологічної підготовки і будівництва оригінальних малих суден, проведення аналізу сучасного закордонного досвіду проєктування архітектури, планування дизайну зовнішнього вигляду й інтер’єру яхт. Установлено, що сучасне проєктування і конструювання яхт – це процес постійного наближення до результату, який має задовольняти певним, заздалегідь заданим вимогам, і дістав назву дизайн-спіралі, сутність якої полягає в повторному проходженні декількох етапів (починаючи зі специфікації або технічного завдання) для дотримання поставлених умов – параметрів і естетичних якостей водночас, з використанням систем автоматизованого проєктування. Комплексні програмні продукти дозволяють автоматизувати процеси створення плавучих об’єктів і забезпечують більш високу якість проєктної та побудованої документації, а також допомагають оптимізувати виробничі витрати і фінансові кошти. Уточнено, що кожний конкретний концепт яхти має свій пріоритет якостей, повинен мати не лише естетичні й усі експлуатаційні якості, а також приблизний ціновий сегмент кінцевого продукту. Застосування інноваційного дизайну, новітніх досягнень в архітектурі яхт, оптимальних матеріалів і сучасних технологій побудови й оформлення інтер’єрів, технічного оснащення, комплектації й установки обладнання на яхті допомагає гарантувати безпеку, незалежність і комфорт на борту яхти, переносить будівництво яхт в нову еру елегантності й ефективності.
Яглицький, Ю. К. Сучасні тенденції у проєктуванні та будівництві яхт = The current trends in yacht design and construction / Ю. К. Яглицький // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2020. – № 2 (480). – С. 18–27.
Keywords: архітектура; інтер’єр і екстер’єр яхт; дизайн-спіраль; системи автоматизованого проєктування; технології побудови; architecture; interior and exterior of yachts; spiral design; computer-aided design systems; construction technologies