Вплив штучного інтелекту на оптимізацію ланцюгів постачання підприємтсва - Вжитинська К. Ю.; Бурдун Я. В.; Vzhytynska Kseniia Yu.; Burdun Yana V. (My University, 2025)
Мета. Дослідження впливу технологій штучного інтелекту на процес оптимізації ланцюгів постачання підприємства, а також визначення можливостей їх використання для підвищення ефективності управління логістичними процесами, зниження витрат та підвищення конкурентоспроможності бізнесу в умовах цифрової трансформації економіки. Методика. У роботі використано системний та аналітичний підходи до дослідження впливу технологій штучного інтелекту на логістичні процеси. Застосовано методи порівняльного аналізу, узагальнення, дедукції та індукції для оцінки наукових підходів та практичного досвіду впровадження інтелектуальних технологій у логістичну діяльність підприємств. Джерельну базу склали наукові публікації, аналітичні звіти та статистичні дані щодо використання ШІ в управлінні ланцюгами постачання. Результати. У ході дослідження доведено, що впровадження штучного інтелекту в логістику забезпечує автоматизацію ключових процесів, оптимізацію транспортних маршрутів, прогнозування попиту, моніторинг вантажів та виявлення ризиків у реальному часі. Застосування алгоритмів машинного навчання та аналітики великих даних (Big Data) сприяє підвищенню точності прийняття рішень, зменшенню операційних витрат та підвищенню ефективності використання ресурсів. Визначено також основні проблеми впровадження ШІ – високу вартість цифровізації, брак фахівців, загрозу кібербезпеці та опір персоналу інноваціям. Наукова новизна. Отримані результати доповнюють теоретичні уявлення про роль штучного інтелекту у формуванні адаптивних та гнучких ланцюгів постачання. У роботі систематизовано напрями використання ШІ в логістиці та запропоновано класифікацію основних переваг та ризиків його впровадження. Вперше наголошено на комплексному підході до оцінки ефективності інтеграції інтелектуальних технологій у бізнес-процеси підприємств. Практична значимість. Результати дослідження можуть бути використані логістичними компаніями, виробничими підприємствами та аналітичними центрами для розробки стратегій цифрової трансформації та впровадження систем штучного інтелекту в управління ланцюгами постачання. Запропоновані рекомендації будуть сприяти підвищенню продуктивності, зниженню витрат і формуванню стійких конкурентних переваг у сучасному ринковому середовищі.
The impact of artificial intelligence on supply chain optimisation
Вжитинська, К. Ю. Вплив штучного інтелекту на оптимізацію ланцюгів постачання підприємтсва = The impact of artificial intelligence on supply chain optimisation / К. Ю. Вжитинська, Я. В. Бурдун // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 4 (502). – С. 368–373.
Keywords: штучний інтелект; логістика; ланцюги постачання; цифрова трансформація; автоматизація; машинне навчання; оптимізація процесів; управління ризиками; artificial intelligence; logistics; supply chains; digital transformation; automation; machine learning; process optimization; risk management