Робітництво УРСР у повоєнний період: зародження радянської історіографії теми (1946–1953 рр.) - Нефьодов Д.В. (Науково-дослідний центр «Лукомор’є» Інституту археології НАН України, 2017)
У статті проаналізований процес зародження та становлення радянської історіографії робітництва УРСР у повоєнний період. Автор стверджує, що у перших повоєнних нарисах сконцентровано увагу на високих темпах відновлення індустрії, підйомі культурно-технічного рівня робітничого класу. Керуючись статистичними даними обсягів валового виробництва у брошурах перших повоєнних років вказані тільки досягнення радянської планової економіки, її перевага над ринковими відносинами. Суб’єктивний, заангажований підбір фактів, їх підгонка під партійні доктрини, закритість архівів і критичний брак документальних публікацій знизило наукову цінність даних робіт до рівня публіцистики, а суспільно-політичні умови радянської дійсності звели роль науковців до коментування й ілюстрації виключно позитиву. У той же час роботи перших повоєнних років заклали підвалини процесу становлення радянської історичної літератури по темі повоєнного робітництва УРСР з її міфологемами та протиріччями, почала зароджуватися, утверджуватися радянська концепція проблеми.
Ukrainian SSR working class in the postwar period: the inception of Soviet historiography of the topic (1946-1953)
Нефьодов Д. В. Робітництво УРСР у повоєнний період: зародження радянської історіографії теми (1946–1953 рр.) = Ukrainian SSR working class in the postwar period: the inception of Soviet historiography of the topic (1946-1953) / Д.В. Нефьодов // Емінак: науковий щоквартальник. 2017. 1 (17) (січень–березень). Т. 3. С. 61–66.
Keywords: УРСР; робітничий клас; повоєнна відбудова; історіографія; методологія