Саморозвиток вчителя фізичної культури - Лелека Віталій Миколайович; Мельничук Ірина Олександрівна (Вид-во УДУ імені Михайла Драгоманова, 2026)
У статті розглядається проблема саморозвитку вчителя фізичної культури як важливого чинника підвищення ефективності освітнього процесу та професійної майстерності педагога. У сучасних умовах реформування освіти та зростання вимог до якості навчання особливої актуальності набуває постійне вдосконалення професійних компетентностей вчителя, його готовність до інноваційної діяльності, творчого пошуку та особистісного зростання. В статті проаналізовано сутність саморозвитку вчителя фізичної культури, визначено його основні складові, а також окреслено шляхи та умови, що сприяють ефективному професійному та особистісному вдосконаленню педагога. У роботі розкрито поняття саморозвитку як свідомого, цілеспрямованого процесу постійного оновлення знань, умінь, педагогічних підходів і ціннісних орієнтацій вчителя. Наголошується, що саморозвиток передбачає активну позицію педагога щодо власного професійного зростання, здатність до самоаналізу, саморефлексії та самовдосконалення. У статті визначено основні напрями саморозвитку вчителя фізичної культури: підвищення рівня фахових знань у галузі фізичного виховання і спорту, опанування сучасних педагогічних технологій, розвиток комунікативних та організаторських здібностей, удосконалення методики проведення уроків і позакласної діяльності. Окрема увага приділяється ролі самоосвіти, участі в професійних спільнотах, тренінгах, семінарах та використанню інформаційно-комунікаційних технологій у процесі професійного розвитку. Зроблено висновок, що систематичний саморозвиток учителя фізичної культури є необхідною умовою формування його професійної компетентності, підвищення якості освітньо-виховного процесу та ефективного формування здорового способу життя учнів. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням практичних моделей і програм підтримки професійного саморозвитку педагогів у сфері фізичного виховання.
Self-development of a physical education teacher
Лелека В.М. Саморозвиток вчителя фізичної культури = Self-development of a physical education teacher / В.М. Лелека, І.О. Мельничук // Науковий часопис Українського державного університету імені Михайла Драгоманова. Серія 15. Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт): зб. наукових праць / За ред. О. В. Тимошенка. – Київ : Вид-во УДУ імені Михайла Драгоманова, 2026. – Випуск 5 (205). – С. 62-66
Keywords: розвиток; саморозвиток; самоосвіта; вчитель фізичної культури; освітній процес