Investigation of water eutrophication processes in the Sofiyivka Reservoir using RS (remote sensing) and GIS - Magas N.; Isaieva K. (My University, 2025)
Наведено результати дослідження причин утворення та розвитку процесів евтрофікації у Софіївському водосховищі на території Миколаївської області. Визначено основні гідрохімічні й гідрографічні параметри водосховища, яке є важливим джерелом водопостачання для регіону. Встановлено, що підвищені концентрації сполук азоту і фосфору, які визначені за результатами власних моніторингових лабораторних досліджень якості води водосховища, сприяють інтенсивному розвитку процесів евтрофікації. З використанням методів ГІС та ДЗЗ, за даними супутникових знімків Landsat-8, досліджено особливості цвітіння води у водосховищі в найжаркіший період 2024 року. Побудовано зображення територiї Софіївського водосховища у значеннях яскравiсної температури та Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), Normalized Difference Turbidity Index (NDTI) та Normalized Difference Аlgae Index (NDAI). Аналіз просторових особливостей цвітіння води у водосховищі підтвердив масовий характер процесу евтрофікації. Результати розрахунків дозволили оцінити екологічний стан водойми, встановити ділянки водосховища з інтенсивним цвітінням води, що відображено у вигляді картографічного матеріалу. Встановлено кореляційний взаємозв'язок між температурою води у водосховищі та процесами евтрофікації. Виявлено, що саме прогрівання акваторії Софіївського водосховища є причиною його надмірного цвітіння.
Magas, N. Investigation of water eutrophication processes in the Sofiyivka Reservoir using RS (remote sensing) and GIS / N. Magas, K. Isaieva // XVIII Intern. Scientific Conf. "Monitoring of Geological Processes and Ecological Condition of the Environment". – Kyiv, 2025.
Keywords: eutrophication processes; hydrochemical and hydrographic parameters; remote sensing methods