Дослідження та розробка підсистеми безпечного віддаленого доступу до корпоративної інформаційної системи - Шумейко Сергій Леонідович (My University, 2025)
У магістерській роботі проведено дослідження та розробку підсистеми безпечного віддаленого доступу до корпоративної інформаційної системи. Проаналізовано сучасні загрози інформаційній безпеці, зокрема несанкціонований доступ, перехоплення даних, атаки типу «людина посередині» та компрометацію облікових записів. Виконано огляд існуючих технологій та протоколів захисту, зокрема VPN, SSL/TLS, багатофакторної автентифікації, систем управління ідентифікацією та доступом (IAM), а також механізмів контролю доступу на основі ролей (RBAC). У роботі сформовано вимоги до підсистеми безпечного віддаленого доступу з урахуванням принципів конфіденційності, цілісності та доступності інформації. Запропоновано архітектуру підсистеми, що включає модулі автентифікації, авторизації, шифрування трафіку, журналювання подій та моніторингу безпеки. Реалізовано прототип підсистеми та проведено тестування її ефективності, продуктивності та стійкості до типових кіберзагроз. Отримані результати підтверджують доцільність впровадження розробленого рішення для підвищення рівня захисту корпоративної інформаційної інфраструктури. Робота представлена у вигляді 75 сторінок машинного тексту, що має у своєму складі 16 рисунків, 13 таблиць і 3 додатків та список з 15 використаних джерел.
Research and development of a subsystem for secure remote access to a corporate information system
Шумейко, С. Л. Дослідження та розробка підсистеми безпечного віддаленого доступу до корпоративної інформаційної системи = Research and development of a subsystem for secure remote access to a corporate information system : магістерська робота ; спец. 126 "Інформаційні системи та технології" / С. Л. Шумейко ; наук. кер. І. Л. Михелєв. – Миколаїв : НУК, 2025. – 75 с.
Keywords: інформаційна безпека; віддалений доступ; корпоративна інформаційна система; автентифікація; авторизація; VPN; шифрування; багатофакторна автентифікація; 126 "Інформаційні системи та технології"; information securitx; remote access; corporate information system; authentication; authorization; encryption; multi factor authentication; IAM; RBAC; cybersecurity thereats