Підвищення ефективності роботи двигуна транспортного засобу, потужністю 255 кВт, за рахунок вдосконалення конструкції поршня при зміні виду палива. Прототип 8ЧН13/14. - Демчевський, Сергій Олегович (My University, 2021)
В кваліфікаційній роботі, відповідно до завдання, спроектовано газовий двигун з наддувом потужністю 255 кВт на базі прототипу 8ЧН13/14, та розроблено конструкцію поршня. Проектований двигун 8ГН13/14 планується встановити на автомобілі КрАЗ-250. В першому розділі пояснювальної записки було виконано детальний опис двигуна-прототипу 8ЧН13/14. В другому розділі виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі отриманих результатів якого побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини складових зовнішнього теплового балансу двигуна, а також сили та моменти, що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна. Проаналізовано існуючі схеми конструкцій поршнів ДВЗ. Для забезпечення високих ресурсних показників запроектованого двигуна та надійності його роботи змінено тип палива. Виконано розрахунок основних параметрів складових поршневої групи газодизеля з метою забезпечення оптимальних умов протікання робочого процесу в циліндрах двигуна. В проекті розглянуто основні проблеми щодо захисту навколишнього середовища та охорони праці підчас експлуатації двигуна. Проаналізовано можливі небезпеки при експлуатації та під час обслуговування газового двигуна, проведені розробки заходів з охорони праці та навколишнього середовища. Визначено рівні шуму та вібрації проектованого двигуна. В графічній частині виконано креслення: поперечний переріз двигуна 8ГЧН13/14, складальне креслення поршневої групи та робоче креслення поршня; схема системи живлення;індикаторна діаграма та діаграма сил, що діють в КШМ.
Демчевський, С. О. Підвищення ефективності роботи двигуна транспортного засобу, потужністю 255 кВт, за рахунок вдосконалення конструкції поршня при зміні виду палива. Прототип 8ЧН13/14 : бакалаврська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / С. О. Демчевський ; наук. кер. В. В. Нестеренко. – Первомайськ : ПФ НУК, 2021. – 77с.
Keywords: газовий двигун; система живлення; поршень; поршневий палець; кривошипно-шатунний механізм; спец. 142 "Енергетичне машинобудування"