Логістична складова міжнародної торгівлі: значення та порядок забезпечення - Марущак С. М.; Почерніна Н. В.; Голомша Н. Є.; Marushchak Svitlana; Pochernina Nataliia; Golomsha Nataliia (КПУ, 2023)
Логістична галузь з кожним роком все більше зміцнює свої позиції як невіддільний елемент міжнародної торгівлі. Під впливом глобалізації міжнародні кордони стираються, що також підвищує важливість логістичного сектору та перетворює його на один із найбільш динамічних у світі. У науковій статті визначено вплив логістичного забезпечення на порядок ведення міжнародної торгівлі, встановлено місце логістики в ній. Досліджено, які процеси вплинули на підвищення потреби в ефективному логістичному забезпеченні, встановлено відмінні риси між логістичним забезпеченням на міжнародному та національному рівні. Проведено оцінку Індексу ефективності логістики у 2016, 2018, 2023 роках із визначенням тенденцій зміни лідерів рейтингу за значенням даного індексу. Проаналізовано значення даного індексу для України із встановленням взаємозв’язків між отриманим значенням та подіями, які його зумовили. Відображено складові логістичного забезпечення міжнародної торгівлі із деталізацією кожного із них. Визначено значення принципу інтермодальності для логістичного забезпечення. Розглянуто вплив карантинних обмежень та війни в Україні на логістичні ланцюги. Проаналізовано можливі варіанти забезпечення логістичної підтримки на міжнародному рівні у сучасних умовах.
Logistics component of international trade: value and order of securement
Марущак, С. М. Логістична складова міжнародної торгівлі: значення та порядок забезпечення = Logistics component of international trade: value and order of securement / С. М. Марущак, Н. В. Почерніна, Н. Є. Голомша // Держава та регіони. Сер. Економіка та підприємництво. – Запоріжжя : КПУ, 2023. – Вип. 3 (129). – С. 16–21.
Keywords: логістичне забезпечення; ланцюги постачання; міжнародна торгівля; інтермодальність; індекс ефективності логістики; міжнародні перевезення; logistics support; supply chains; international trade; intermodality; logistics efficiency index; international transportation