Автоматизована система для обслуговування клієнтів контакт-центру - Кубко, Сергій Юрійович (My University, 2021)
В тезах розглянуто основні етапи процесу розробки програмного забезпечення для автоматизованої відправки повідомлень по мережі мобільного зв’язку за допомогою GSM-радіомодема, що підключається до комп’ютера по послідовному порту. При цьому інформація про клієнтів, їх номери телефонів та зміст повідомлень для відправки зберігаються в базі даних. Наведено структури розробленого програмного забезпечення та бази даних, UML-діаграму процесу налагодження та тестування програмного забезпечення.
Кубко, С. Ю. Автоматизована система для обслуговування клієнтів контакт-центру / С. Ю. Кубко // Матеріали XIV міжнар. наук.-практ. конф. "Інформаційні технології і автоматизація – 2021". – Одеса : ОНАХТ, 2021. – С. 210–213. – Режим доступу : https://drive.google.com/file/d/1oggSd4rghbZAaCmj5sNgoVe1n7lJI0NI/view
Keywords: контакт-центр; база даних; діаграма послідовності; UML