Використання блокчейн-технологій у рітейлі та електронній комерції - Вавко А. С.; Vavko A. S. (My University, 2025)
Вавко А. С. Використання блокчейн-технологій у рітейлі та електронній комерції. Кваліфікаційна робота на здобуття другого ступеня вищої освіти «магістр». – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, м. Миколаїв, 2025. Метою дослідження є визначення стратегічних переваг інкорпорації блокчейну в бізнес-процеси e-commerce компаній, оцінка технічних, економічних та організаційних, бар’єр на шляху його масштабного впровадження, а також розробка рекомендацій щодо побудови адаптивних та масштабованих блокчейн-рішень, спрямованих на підвищення клієнтоорієнтованості, оптимізацію операційних витрат і формування довірчих відносин із кінцевими споживачами. Досліджено потенціал застосування блокчейн-технологій у сфері рітейлу та електронної комерції, зокрема їхню роль у забезпеченні прозорості, безпеки, ефективності та довіри у цифрових комерційних процесах. Актуальність теми обумовлена швидким розвитком онлайн-торгівлі, зростанням вимог споживачів до автентичності товарів, екологічності ланцюгів постачання, а також необхідністю протидії шахрайству, підробкам та витокам даних. Проаналізовано архітектурні особливості різних блокчейн-платформ (як публічних, так і приватних), механізми консенсусу, смарт-контракти та інтеграцію з існуючими інформаційними системами ритейлерів. Особлива увага приділяється кейсам реального застосування блокчейну – від відстеження походження продуктів (наприклад, у сільському господарстві або люксовій індустрії) до автоматизації логістики, управління інвентарем і обробки платежів через криптовалюти чи токени.
Use of blockchain technology in retail and e-commerce
Вавко, А. С. Використання блокчейн-технологій у рітейлі та електронній комерції = Use of blockchain technology in retail and e-commerce : магістерська робота ; спец. 076 ''Підприємництво та торгівля'' / А. С. Вавко ; наук. кер. В. Г. Рогов. – Миколаїв : НУК, 2025. – 73 с.
Keywords: блокчейн-платформа; блокчейн-технології; кейс; криптовалюта; потенціал блокчейн-технологій; економічна ефективність; електронна комерція; 076 ''Підприємництво та торгівля''; blockchain-platforms; blockchain technologies; case; cryptocurrency; blockchain technology potential; economic efficiency; e-commerce