Теплообмін і тертя турбулентного потоку газу в трубі при малих числах Рейнольдса - Святецький, Микола Володимирович; Ошовський, Віктор Якович; Капура, Ігор Анатолійович; Будуров, Василь Леонтійович; Svyatetsky, Mykola; Oshovsky, Viktor; Kapura, Igor; Budurov, Vasiliy (My University, 2017)
В статті проаналізовані відомі результати експериментальних і теоретичних досліджень розглядуваних процесів. Загальним недоліком згадуваних робіт є відсутність належної фізичної обгрунтованості прийнятих напівемпіричних теорій, що не дозволяє достатньо коректно врахувати специфіку процесів турбулентного переносу і істотно обмежує область застосування одержаних результатів. Показано, що врахування взаємодії молекулярного і молярного механізмів переносу, які кількісно порівнянні, дає можливість узгодити експериментальні результати з теоретичними. Таким чином викладений метод дозволяє з єдиних позицій розраховувати характеристики теплообміну і гідродинаміки газового потоку в трубі в широкому діапазоні чисел Рейнольдса.
Теплообмін і тертя турбулентного потоку газу в трубі при малих числах Рейнольдса / М. В. Святецький, В. Я. Ошовський, І. А. Капура, В. Л. Будуров // Конструювання, виробництво та експлуатація сільськогосподарських машин : загальнодерж. міжвід. наук.-техн. зб. – Кропивницький : ЦНТУ, 2017. – Вип. 47, ч. ІІ. – С. 198–203.
Keywords: теплообмін; опір тертя; турбулентність; газовий потік; кругла труба; heat transfer; frictional resistance; turbulence; gas flow; round tube