Особливості роботи дрібнозернистого бетону, призначеного для ремонту гідротехнічних споруд, під навантаженням - Шишкіна, Олександра Олександрівна; Шишкін, Олександр Олексійович; Shyshkina, Oleksandra A.; Shyshkin, Oleksandr А. (My University, 2022)
Сучасні наукові розробки в галузі технології бетону засновані на використанні суперпластифікованих портландцементів і суміші портландцементу з різними реактивно-активними порошками. За певних умов збільшення швидкості гідратації сполучної речовини підвищує міцність бетон на стиск та змінюється його деформативність. Вивчено вплив поверхнево-активних речовин, здатних утворювати міцели, за швидкістю утворення та результуючою величиною міцності при стисненні реактивних порошкових бетонів. Одним із способів зміни структури бетону є міцелярний каталіз, який застосовують у виробництві щільні, ніздрюваті та інші види бетонів на основі портландцементу. Таким чином, враховуючи специфічний вплив міцел з поверхнево-активних речовин, це актуальне завдання для проведення дослідження спрямовані на подальше вдосконалення та розвиток с технологія бетонів. Особливістю дослідження було вивчення одночасної дії поверхнево-активних речовин, що утворює міцели і реакційно-здатного порошку або наповнювача на зміну міцності та деформативності бетонів. Було встановлено, що зазначені міцелярні розчини та реакційні порошки змінюють характер утворення та величину міцності та деформативності реакційно-здатного порошку бетони. Швидкість формування міцності та деформативності бетону на ранніх стадіях збільшується за рахунок міцелярного каталізу гідратації в’яжучої речовини, тоді як їх підвищена міцність на стиск та деформативність зберігаються на пізніх стадіях твердіння. Міцність реактивно-порошкового бетону при застосуванні поверхневоактивних речовин, що утворюють міцели, досягає 260% від міцність аналогічних бетонів, які виготовлялися без застосування будь-яких добавок. Було доведено, що міцелярний каталіз можна використовувати для контролю процесів твердіння в’яжучих речовин, зокрема портландцементу, так і сполучної речовини, що складається з доменного гранульованого шлаку та лужного компонента, та утворення міцність та деформативних властивостей отриманого штучного каменю. Це скорочує час, необхідний бетону для досягнення проектних показників міцності і деформативності та покращує абсолютну величину міцності на стиск таких бетонів у віці 28 діб.
Шишкіна, О. О. Особливості роботи дрібнозернистого бетону, призначеного для ремонту гідротехнічних споруд, під навантаженням = Features of the work of fine-grained concrete intended for the repair of hydraulic structures, under load / О. О. Шишкіна, О. О. Шишкін // Shipbuilding & Marine Infrastructure. – 2022. – № 1 (16). – С. 24–31.
Keywords: міцелярний каталіз; міцели; міцність бетону; порошковий бетон; поверхневоактивні речовини; micellar catalysis; micelles; strength of concrete; powder concrete; surfactants