Сучасне вокальне виконавське мистецтво в інтеграційному просторі - Кисиленко Віктор Олександрович (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
Теоретична частина магістерського творчого проєкту присвячена осмисленню сучасного вокального мистецтва в контексті інтеграційних процесів, що визначають розвиток художньої культури та мистецької освіти на початку ХХІ століття. У роботі розглянуто провідні наукові підходи до трактування понять «сучасне вокальне мистецтво», «інтеграція», «міжмистецька взаємодія», «художня інтерпретація», окреслено їх значення для вокально-виконавської діяльності. У теоретичному розділі здійснено аналіз основних тенденцій розвитку сучасного вокального мистецтва, зокрема взаємодії вокального виконавства з театральним мистецтвом, хореографією, сценічною пластикою, медіа- та цифровими технологіями. Розкрито роль інтеграційного простору як середовища формування нових художніх форм, виконавських стилів і засобів виразності вокального мистецтва. Особливу увагу приділено проблемі художньо-виконавської інтерпретації в умовах міждисциплінарної взаємодії, а також впливу інтеграційних процесів на професійну підготовку вокалістів і майбутніх учителів музичного мистецтва. Обґрунтовано значення інтегративного підходу для розвитку виконавської культури, сценічного мислення та творчої індивідуальності митця. Матеріали теоретичної частини слугують науково-методичною основою для реалізації творчого проєкту та сприяють цілісному осмисленню сучасного вокального мистецтва як багатовимірного художнього явища.
Кисиленко В.О. Сучасне вокальне виконавське мистецтво в інтеграційному просторі : магістерська робота ; спец. 025 ''Музичне мистецтво'' / В.О. Кисиленко ; наук. кер. І.П. Парфентьєва. – Миколаїв : НУК, 2025. – 49 с.
Keywords: сучасне вокальне мистецтво; інтеграційний простір; міжмистецька взаємодія; художня інтерпретація; вокальне виконавство; мистецька освіта; modern vocal art; integration space; inter-artistic interaction; artistic interpretation; vocal performance; art education