Фінансово-економічна безпека в умовах цифрової економіки та суспільства: наукові засади, особливості управління та регулювання - Надточій І. І.; Крамаренко І. С.; Гришина Н. В.; Nadtochii Iryna; Kramarenko Iryna; Hryshyna Nataliya (My University, 2024)
У статті розкриті наукові засади, особливості управління та регулювання фінансово-економічної без-пеки в умовах цифрової економіки та суспільства. Визначено, що фінансово-економічна безпека є однієї з основних складових національної безпеки держави, надає економічний вплив на систему національної безпеки, протидіє загрозам. Розкрито особливості функціонування електронних платіжних систем, наведено характеристика електронної платіжний системи як об’єкта фінансово-економічної безпеки. Доведено, що надійність та простота в використання електронних платіжних систем є незаперечною частиною сучасної економіки країни і забезпечують її ефективність. Безперервне використання цифрових технологій та технологічних інновацій приводить до безперервному вдосконаленню та оновленню таких систем. У господарську житті економічних суб’єктів та населення успішно впроваджуються банківські карти, онлайн-рахунки, електронні гаманці та інші елементи електронних платежів. Разом з тим спостерігається активізація діяльності шахраїв, розробляються все більше витончені способи кіберзлочинності. Охарактеризовано класифікацію фінансових ризиків, що виникають при роботі з електронними платіжними системами, запропоновано доповнити групою кримінально-фінансових ризиків, виникаючих під впливом погроз, знижують ефективність роботи цих систем. Визначені загрози електронних платіжних систем. Надано визначення фінансово-економічної без-пеки електронних платіжних систем
Financial and economic security in the conditions of the digital economy and society: scientific basis, features of management and regulation
Надточій, І. І. Фінансово-економічна безпека в умовах цифрової економіки та суспільства: наукові засади, особливості управління та регулювання = Financial and economic security in the conditions of the digital economy and society: scientific basis, features of management and regulation / І. І. Надточій, І. С. Крамаренко, Н. В. Гришина // Український економічний часопис : журн. ДПУ. – Одеса : Гельветика, 2024. – Вип. 4. – С. 83–88.
Keywords: фінансово-економічна безпека; цифрова економіка та суспільство; управління; регулювання; банківська та фінансова сфера; електронні платіжні системи (ЕПС); онлайн-платіж; банківські карти; онлайн-рахунки; електронні гаманці; ризики; загрози; нова економіка; фінансово-економічна безпека електронних платіжних систем; кримінально-фінансові ризики; financial and economic security; digital economy and society; management; regulation; banking and financial sphere; electronic payment systems (EPS); online payment; bank cards; online accounts; electronic wallets; risks; threats; new economy; financial and economic security of electronic payment systems; criminal and financial risks