Застосування зольних мікросфер для формування композиційних покриттів на сталевій поверхні - Казимиренко, Ю. О.; Лебедєва, Н. Ю.; Макруха, Т. О.; Kazymyrenko, Yu.; Lebedeva, N.; Makrukha, T. (My University, 2022)
Стаття присвячена вирішенню важливої науково-технічної проблеми розробки нових композиційних покриттів з використанням виробничих відходів теплових електростанцій ‒ зольних мікросфер. Мікросфери є цінною вихідною сировиною, яку додають до складу сумішей холодного твердіння задля зниження щільності та теплопровідності, здатності гасити динамічні коливання і вібрації, хімічної інертності тощо. Аналіз існуючих технологій показав перспективи застосування електродугового напилення, що дасть змогу розширити сфери застосування композицій. Метою роботи є експериментальне доведення можливостей застосування зольних мікросфер у складі композиційних електродугових покриттів на сталевій поверхні та встановлення закономірностей їх структуроутворення. Для нанесення покриттів використано суцільнотягнуті дроти марок Св-08 і 65Г, як наповнювач ‒ зольні мікросфери алюмосилікатного складу у об’ємній кількості 10…25 %, товщина покриття, напиленого на підкладці зі сталі марки Ст3 становить 1…1,5 мм. В роботі застосовано методи оптичної та електронної мікроскопії, рентгеноструктурний і мікрорентгеноспектральний аналіз, вимірювання твердості. Досліджено морфологічні характеристики і фазовий склад обраних мікросфер. Зольні мікросфери алюмосилікатного складу мають мікрокристалічну будову з наявністю модифікацій Аl2О3, α- і β-кристобаліту, α- і β-кварцу. Встановлено, що при напиленні мікросфери зазнають обволікання диспергованими краплями розплавленого металу, проте зберігатимуть сферичну форму, фазовий і хімічний склад; на поверхні поділу зі сталевою матрицею нових фаз не утворюється. Ефективність застосування зольних мікросфер для формування покриттів підтверджується результатами вимірювання твердості. Покриття, наповнені зольними мікросферами, мають підвищену на 8…22 % твердість за Віккерсом. Застосування золошлаків у нових технологіях є перспективним практичним напрямом, реалізація якого допоможе у пошуку дефіцитної мінеральної сировини. Результати досліджень можуть бути корисними для хімічної промисловості, енергетики, технологій судно- та машинобудування.
Казимиренко, Ю. О. Застосування зольних мікросфер для формування композиційних покриттів на сталевій поверхні = Application of ash microspheres for formation of composite coatings on steel surface / Ю. О. Казимиренко, Н. Ю. Лебедєва, Т. О. Макруха // Вчені записки ТНУ. Сер. Технічні науки. – Київ, 2022. – Т. 33 (72), № 3. – С. 81–86.
Keywords: мікросфери; покриття; електродугове напилення; виробничі відходи; теплові електростанції; microspheres; coatings; electric-arc spraying; industrial waste; thermal power plants