Дослідження впливу змінення виду палива на техніко-економічні показники 4-тактного двигуна потужністю 400 кВт з удосконаленням конструкції поршня. Прототип 8ЧН 25/34 - Варенко Олександр Олександрович (My University, 2026)
В кваліфікаційній роботі реалізовано завдання «Дослідження впливу змінення виду палива на техніко-економічні показники 4-тактного двигуна потужністю 400 кВт з удосконаленням конструкції поршня». Відповідно до завдання, спроектовано газовий двигун з наддувом потужністю 400 кВт на базі прототипу 8ЧН 25/34 та розроблено конструкцію поршня. Здійснено загальний опис дизель-генератора та детальний опис його силової установки – двигуна-прототипу 8ЧН 25/34. Виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі отриманих результатів якого, побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини складових зовнішнього теплового балансу двигуна, а також сили та моменти що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна. Проаналізовано існуючі схеми шатунно-поршневого механізму. Для забезпечення високих ресурсних показників двигуна, що проєктується, та надійності його роботи змінено тип камери згоряння внаслідок зміни конструкції поршня. Виконано розрахунок основних параметрів поршня та підібрано для нього оптимальне конструктивне виконання. В роботі розглянуто основні проблеми щодо захисту навколишнього середовища та охорони праці підчас експлуатації двигуна. Проаналізовано можливі небезпеки при експлуатації та під час обслуговування газового двигуна, проведені розробки заходів з охорони праці та навколишнього середовища. Визначено рівні шуму та вібрації проєктованого двигуна. В графічній частині виконано креслення: поперечний розріз двигуна, складальне креслення поршня, робоче креслення поршня; індикаторної діаграми та сил, що діють в шатунно-поршневому механізмі.
Варенко, О. О. Дослідження впливу змінення виду палива на техніко-економічні показники 4-тактного двигуна потужністю 400 кВт з удосконаленням конструкції поршня. Прототип 8ЧН 25/34 = Investigating the effect of changing the type of fuel on the technical and economic performance of a 400 kW 4-stroke engine with an improved piston design : бакалаврська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / О. О. Варенко ; наук. кер. В. В. Нестеренко. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2026. – 69 с.
Keywords: газовий двигун; шатунно-поршнева група; поршень; 142 "Енергетичне машинобудування"; gas engine; connecting rod-piston group; piston