Покращення ефективності роботи стаціонарної електростанції потужністю 330 кВт за рахунок вдосконалення камери згоряння. Прототип 6Ч 23/30 - Клінишков Богдан Юрійович (My University, 2024)
В даній кваліфікаційній роботі відповідно до завдання запропоновано рішення щодо підвищення надійності роботи дизельного двигуна для стаціонарної електростанції, потужністю 330 кВт, спроектованого на базі двигуна-прототипу 6Ч 23/30, за рахунок вдосконалення камери згоряння. Описано об’єкт встановлення двигуна, яким є стаціонарна дизель-генераторна електростанція. Розглянуто та описано особливості конструкції та роботи двигуна-прототипу. Здійснено розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі результатів якого, побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини сил та моментів що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна та складових зовнішнього теплового балансу. Описано паливну та систему мащення штатного двигуна, та розглянуто особливості їх роботи. Описано будови дизелів поршнів та особливостей їх роботи на різних режимах роботи. Зазначено вплив типу камери згоряння на процеси сумішоутворення та згоряння. Зазначено переваги та недоліки штатної камери згоряння. Запропоновано конструктивне рішення щодо вдосконаленої камери згоряння. Визначено геометричні та параметри міцності поршня. Описано проблеми пов’язані зі шкідливим впливом проектованого дизеля на навколишнє середовище під час його експлуатації. Визначено кількісні показники токсичних компонентів відпрацьованих газів проектованого двигуна. Проаналізовано небезпеки що можуть виникати під час ремонту, обслуговуванні та експлуатації двигуна. Запропоновано заходи щодо їх запобігання. Розраховано рівні шуму та вібрації проектованого двигуна.
Клінишков, Б. Ю. Покращення ефективності роботи стаціонарної електростанції потужністю 330 кВт за рахунок вдосконалення камери згоряння. Прототип 6Ч 23/30 : магістерська робота ; спец. 131 ''Прикладна механіка'' / Б. Ю. Клінишков ; наук. кер. О. С. Каіров. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2024. – 97 с.
Keywords: стаціонарна електростанція; дизельний двигун; робочий цикл; паливна система; поршень; камера згоряння; вібрація; шум; 131 ''Прикладна механіка''; stationary power plant; diesel engine; duty cycle; fuel system; piston; combustion chamber; vibration; noise