Обґрунтування природоохоронних заходів для підвищення рівня екологічної безпеки питних підземних вод - Валерко Р. А.; Valerko Ruslana A. (My University, 2024)
Мета. Оскільки забруднення підземних вод на територіях сільських селітебних територій набуває глобального масштабу, то обґрунтування природоохоронних заходів для підвищення рівня екологічної безпеки питних підземних вод стає все більш актуальною та потребує постійного дослідження. Методика. Дослідження проходили на території сільської селітебної території Житомирської області протягом 2020–2022 років. Зразки питної води відбирали із джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів та свердловин) на території сільських населених пунктів Житомирської області. Для графічного зображення результатів дослідження використовували програмне забезпечення ArcGIS Pro. Результати. У результаті дослідження було встановлено перевищення середнього вмісту нітратів у питній воді джерел нецентралізованого водопостачання у 15 із 24 досліджуваних районів області, яке варіювало у межах від 1,2 до 3,7 рази. Серед можливих причин забруднення підземних вод слід виділити: щільна житлова забудова, користування землями, що раніше використовувались для сільськогосподарських потреб, для житлової забудови, недотримання природокористувачами та населенням природоохоронного законодавства, а також низький рівень екологічної свідомості сільського населення. Враховуючи інтереси здоров’я сільського населення, необхідно проводити природоохоронні заходи, що направлені на зниження негативного впливу на підземні води, а саме: організаційно-правові, технологічні, управлінські, економічні та соціальні. Також необхідним є розробка Плану покращення стану питного водопостачання у межах певної громади, що має ґрунтуватися на послідовному виконанні 5-ти обов’язкових етапів, кількість яких може бути збільшена залежно від певних умов. Наукова новизна. Полягає у розробці Плану, стратегічним завданням якого є досягнення належного рівня водопостачання у громаді, шляхом об’єднання зусиль керівного апарату та мешканців сільських населених пунктів, з обов’язковим врахуванням думки громадськості. Практична значимість. Результати даного дослідження можуть бути використані органами місцевого самоврядування територіальних громад з метою підвищення рівня екологічної безпеки питного водопостачання сільських населених пунктів.
Justification of environmental protection measures to increase the level of environmental safety of drinking groundwater
Валерко, Р. А. Обґрунтування природоохоронних заходів для підвищення рівня екологічної безпеки питних підземних вод = Justification of environmental protection measures to increase the level of environmental safety of drinking groundwater / Р. А. Валерко // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2024. – № 1 (494). – С. 132–138.
Keywords: сільська територія; питне водопостачання; якість води; природоохоронні заходи; План покращення стану питного водопостачання; громади; rural area; drinking water supply; water quality; environmental protection measures; Plan for improvement of drinking water supply; communities