Аналіз якості виконаних плазмовим напиленням покриттів для вузлів і деталей газотурбінних двигунів і установок - Лебедєв В. О.; Спіхтаренко В. В.; Лой С. А.; Халімовський О. М.; Lebedev Volodymyr A.; Spihtarenko Volodymyr V.; Loi Serhii A.; Khalimovskyy Oleksiy M. (My University, 2025)
Проведено аналіз наявних методів оцінки якості захисних покриттів нанесених плазмовим напиленням для зміцнення та відновлення вузлів і деталей газотурбінних двигунів і установок. Встановлено ступінь впливу структури покриттів на їх основні якісні показники. Дана оцінка ефективності методів дослідження цих показників. Зазначено, що для оцінки показників якості покриттів, які наносяться плазмовим напилюванням серед методів їх аналізу превалюють фізичні методи інструментальних досліджень. Проте, останнім часом знаходять застосування також методи математичного моделювання. Такі методи аналізу поведінки покриттів, значно спрощують розробку і вибір технологічних процесів. Використовуючи розрахункові методи та чисельне моделювання, можна з достатнім ступенем точності, залежно від обраного режиму роботи плазмової установки та порядку нанесення напилених шарів з різними компонентами, прогнозувати їх поведінку в різних умовах. Ці розрахунки стосуються описів напруженого стану плазмових покриттів. Можливість такого прогнозу підтверджено отриманим співпадінням результатів досліджень оцінок чисельних значень показників якості властивостей захисних покриттів, виконаних математичними та експериментальними методами. Поряд з режимами і матеріалами напилення, умовами експлуатації покриття, залежність, що отримана аналітично, доводить важливість вибору його товщини для забезпечення заданої його міцності. Зроблено висновок про те, що для випадку утворення нерівномірності товщин покриттів внаслідок деформації деталей від дії теплового впливу плазмового потоку не можна отримати адекватну оцінку напруженого стану покриттів, використовуючи вже відомі методи аналітичного розрахунку та моделювання. Проведений аналіз показав, що більшість методів аналізу та оцінки покриттів не є досконалими та вимагають, як доповнень, так і нових рішень у тому числі з використанням інших фізичних явищ та засобів.
Analysis of the quality of coatings made by plasma spraying for nodes and parts of gas turbines engines and installations
Аналіз якості виконаних плазмовим напиленням покриттів для вузлів і деталей газотурбінних двигунів і установок = Analysis of the quality of coatings made by plasma spraying for nodes and parts of gas turbines engines and installations / В. О. Лебедєв, В. В. Спіхтаренко, С. А. Лой, О. М. Халімовський // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 1 (499). – С. 24–33.
Keywords: плазма; напилення; покриття; шар; тріщина; моделювання; термостійкість; міцність; базовий матеріал; plasma; spraying; coating; layer; crack; modeling; heat resistance; strength; base material