Розробка електропривода клітьової підіймальної установки вантажопідйомністю 0,7 т - Войтасик А. М.; Voitasyk Andrii M. (My University, 2025)
Мета. Розробка та проектування електропривода клітьової підіймальної установки, що здатна переміщувати вантажі масою номіналом 0,7 т у вертикальній площині та забезпечувати циклічну роботу перевезень в межах 6 м. Методика. В рамках дослідження використано метод комплексного моделювання для побудови 3D моделей конструкції електроприводного механізму підйому/спуску кліті та всього виконавчого обладнання, яке запропоновано застосувати у його складі; метод емпіричного опису технологічних процесів для обґрунтування та пояснення особливостей організації передачі обертових моментів; метод аналітичних розрахунків для засвідчення функціональних можливостей виробу. Результати. На базі використання необхідного обладнання у складі: системи керування з перетворювачем частоти, асинхронного електродвигуна з короткозамкненим ротором, планетарного редукторного механізму, електромагнітних, колодкових та вантажоупорних гальм і механічного захватного пристрою у вигляді однорогового гаку та запропонованої 3D моделі конструкції, розроблено електропривод клітьової підіймальної установки з метою експлуатації виробу для переміщення вантажів масою номіналом 0,7 т у вертикальній площині та забезпечення циклічної роботи перевезень в межах 6 м. Функціонування електроприводного механізму руху клітьової підіймальної установки вантажопідйом ністю 0,7 т забезпечується застосуванням асинхронного електродвигуна з короткозамкненим ротором, який у зв’язці з частотним перетворювачем реалізує оптимальне поєднання надійності, енергоефективності, гнучкості керування та економічної доцільності, що вигідно вирізняє їх серед інших систем керування в промисловому електроприводі. Наукова новизна. Отримав подальший розвиток принцип автоматизованого керування пов’язаний з використанням перетворювача частоти для керування електроприводом клітьової підіймальної установки вантажопідйомністю 0,7 т, що дозволяє досягти якісних покращень транспортування вантажів у вертикальній площині та забезпечувати циклічну роботу перевезень в межах 6 м шляху. Практична значимість. Розроблений електропривод клітьової підіймальної установки призначений для переміщення вантажів масою номіналом 0,7 т у вертикальній площині та забезпечення циклічної роботи перевезень. Спуско-підіймальна кліть з габаритним розміром 1,32 × 1,68 × 2,5 м розміщується у шахті в якій встановлюється комплект необхідного обладнання для забезпечення роботи електроприводного механізму руху кліті зі швидкістю переміщення у 0,13 м/с. Застосування електроприводної клітьової підіймальної установки вантажопідйомністю 0,7 т надає можливість ефективного транспортного переміщення як вантажів так і пасажирів в межах допустимої відстані руху у 6 м. Керування роботою привода передбачено як місцеве кнопками так і дистанційне з пульта по радіоканалу з частотою 433 МГц.
Development of an electric drive for a cage lifting installation with a load capacity of 0,7 t
Войтасик, А. М. Розробка електропривода клітьової підіймальної установки вантажопідйомністю 0,7 т = Development of an electric drive for a cage lifting installation with a load capacity of 0,7 t / А. М. Войтасик // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 4 (502). – С. 160–168.
Keywords: підйомник; транспортувальна кліть; електропривод; lift; transport cage; electric drive