Аналіз техніко-економічних показників 4-тактного двигуна потужністю 200 кВт при зміненні виду палива та вдосконаленні системи охолодження. Прототип 8ЧН 12/12 - Бондар Кирило Віталійович (My University, 2024)
В кваліфікаційній роботі, відповідно до завдання, спроектовано газовий двигун з наддувом потужністю 200 кВт на базі прототипу 8ЧН 12/12, та розроблено конструкцію радіатора системи охолодження. Здійснено детальний опис двигуна-прототипу 8ЧН 12/12. Виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі отриманих результатів якого, побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини складових зовнішнього теплового балансу двигуна, а також сили та моменти що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна. Проаналізовано існуючі схеми систем охолодження двигунів внутрішнього згоряння та конструкції їх складових. Для забезпечення високих ресурсних показників запроектованого двигуна та надійності його роботи змінено тип палива. Виконано розрахунок основних параметрів вентилятора та радіатора системи охолодження з метою забезпечення оптимальних умов протікання робочого процесу в циліндрах двигуна. Визначено норму часу на складання радіатора системи охолодження та розроблено технологічний процес. В проекті розглянуто основні проблеми щодо захисту навколишнього середовища та охорони праці підчас експлуатації двигуна. Проаналізовано можливі небезпеки при експлуатації та під час обслуговування газового двигуна, проведені розробки заходів з охорони праці та навколишнього середовища. Визначено рівні шуму та вібрації проектованого двигуна. В графічній частині виконано креслення: поперечний розріз двигуна; складальне креслення радіатора системи охолодження двигуна; схему системи охолодження; індикаторної діаграми та сил, що діють в шатунно-поршневому механізмі.
Бондар, К. В. Аналіз техніко-економічних показників 4-тактного двигуна потужністю 200 кВт при зміненні виду палива та вдосконаленні системи охолодження. Прототип 8ЧН 12/12 : магістерська робота ; спец. 131 "Прикладна механіка" / К. В. Бондар ; наук. кер. В. В. Нестеренко. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2024. – 101 с.
Keywords: стаціонарна електростанція; газовий двигун; робочий цикл; система змащування; шатун; розпилювач; вібрація; шум; 131 "Прикладна механіка"; stationary power plant; gas engine; work cycle; lubrication system; connecting rod; atomizer; vibration; noise