Трансформація процедур внутрішнього аудиту на основі технології розподіленого реєстру та смарт-контактів - Гавриленко Наталія Вікторівна (My University, 2026)
Трансформація внутрішнього аудиту на основі DLT та смарт-контрактів призводить до переходу від реактивної моделі контролю до предиктивної. Основні зміни стосуються повної автоматизації рутинних процедур підтвердження, забезпечення незмінності доказової бази та впровадження безперервного моніторингу. Для успішної адаптації внутрішні аудитори повинні оволодіти навичками ІТ-аудиту та алгоритмічного аналізу даних. Впровадження технології розподіленого реєстру та смарт-контрактів кардинально змінює парадигму внутрішнього аудиту. Це не просто автоматизація існуючих процедур, а створення нової екосистеми довіри, де ризик маніпуляції даними зводиться до мінімуму. Головним викликом залишається адаптація нормативної бази та готовність персоналу до роботи з алгоритмізованими системами контролю.
Гавриленко, Н. В. Трансформація процедур внутрішнього аудиту на основі технології розподіленого реєстру та смарт-контактів / Н. В. Гавриленко // XI Intern. Scientific and Theoretical Conf. "Formation of innovative potential of world science". – Waterford : Intern. Center of Scientific Research, 2026. – С. 15–18.
Keywords: цифрова економіка; аудит; контроль; ІТ-аудит; інформаційні системи; автоматизація; діджиталізація контролю