Нелінійна регресійна модель для оцінювання розміру веб-застосунків, що створюються з використанням фреймворку NextJS, та розробка програми для її реалізації - Грицань Валерій Юрійович; Hrytsan Valeriy Yuriyovych (НУК, 2024)
Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього рівня магістра зі спеціальності 121 – «Інженерія програмного забезпечення». Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2024 р. Обсяг роботи: 85 стор., 7 табл., 7 рис., 23 використаних джерел, 5 додатків. Актуальність теми: Зумовлена необхідністю точнішого оцінювання розміру (в тисячах рядків коду) веб-застосунків на основі фреймворку Next.js, оскільки моделі для подібних оцінок у цьому середовищі досі не були сформовані. Мета дослідження: Підвищення точності прогнозування розміру (в тисячах рядків коду) веб-застосунків, що розробляються з використанням Next.js, шляхом застосування нелінійної регресійної моделі. Об’єкт дослідження: Процес оцінювання розміру (в тисячах рядків коду) вебзастосунків, створених із застосуванням Next.js. Предмет дослідження: Нелінійні регресійні моделі для оцінювання розміру (в тисячах рядків коду) веб-застосунків на основі Next.js. Методи дослідження: Використано методи математичної статистики, теорії ймовірностей, а також методи лінійного й нелінійного регресійного аналізу. Наукова новизна: Удосконалено нелінійну регресійну модель для оцінки розміру (в тисячах рядків коду) веб-застосунків на фреймворку Next.js. Використання нормалізації на основі десяткового логарифму дозволяє підвищити точність оцінювання порівняно з існуючими моделями для інших технологій, таких, як Java. Нова модель показала кращі результати за критеріями 𝑅², MMRЕ і PRED (0.25). Практичне значення: Створено програмний інструмент для оцінки розміру (в тисячах рядків коду) веб-застосунків Next.js, написаний мовою Python. Ця програма може бути корисною на ранніх етапах проєктування програмного забезпечення. Апробація результатів: Основні положення та результати роботи доповідалися та обговорювалися на VI Всеукраїнській науково-практичній конференції «Сучасні інформаційні технології в освіті і науці» («УМАНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ПАВЛА ТИЧИНИ», м. Умань, 14–15 листопада 2024 р.). Публікації: Основні положення й результати кваліфікаційної роботи опубліковано у 1 науковій праці – тезах конференції.
A nonlinear regression model for estimating the size of server applications developed using the Next.js framework and creating a software tool for its implementation
Грицань, В. Ю. Нелінійна регресійна модель для оцінювання розміру веб-застосунків, що створюються з використанням фреймворку NextJS, та розробка програми для її реалізації = A nonlinear regression model for estimating the size of server applications developed using the Next.js framework and creating a software tool for its implementation : магістерська робота ; спец. 121 ''Інженерія програмного забезпечення'' / В. Ю. Грицань ; наук. кер. С. Б. Приходько. – Миколаїв : НУК, 2024. – 86 с.
Keywords: оцінка обсягу коду; веб-застосунки; нелінійна регресійна модель; фреймворк Next.js; 121 ''Інженерія програмного забезпечення''; code volume estimation; web applications; nonlinear regression model; framework; Next.js