Удосконалення системи запалювання головного суднового газового двигуна шляхом застосування форкамерно-факельного принципу - Бондар Михайло Дмитрович (My University, 2025)
В магістерській роботі наведені результати модернізації паливної системи середньообертового двигуна для вантажного судна типу Ro-Ro «CLIPPER POINT». В якості базового був обраний двигун 8ЧН 46/58 потужністю 9240 кВт. В роботі виконані розрахунки робочого циклу ДВЗ. В результаті проведеного аналізу було встановлено, що одним з перспективних способів є використання газового палива. Це дозволяє покращити не тільки економічні, але і екологічні показники двигунів. Розрахунки робочого процесу двигуна підтвердили доцільність такої модернізації. Також були розглянуті основні проблеми переводу суднових двигунів на газове паливо. Була запропонована система подачі та впорскування газу у двигун. У роботі проведено аналіз небезпечних та шкідливих факторів, які мають місце під час експлуатації, ремонту та технічного обслуговування паливної системи головних двигунів. Розглянуто заходи безпеки під час технічного обслуговування та ремонту головних двигунів. Магістерська робота виконана українською мовою на 88 аркушах розрахунково-пояснювальної записки. Використано 10 джерел. Графічна частина представлена на 5 кресленнях формату А1.
Бондар, М. Д. Удосконалення системи запалювання головного суднового газового двигуна шляхом застосування форкамерно-факельного принципу : магістерська робота ; спец. 131 "Прикладна механіка" / М. Д. Бондар ; наук. кер. А. С. Познанський. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2025. – 88 с.
Keywords: двигун внутрішнього згоряння; робочий процес; 131 "Прикладна механіка"; internal combustion engine; working process; indicator diagram; gas fuel