Дослідження робочих процесів та розробка конструкції термосифонного економайзера для котлів малої потужності - Пацурковський Олексій Анатолійович (НУК, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена актуальній для сучасної України проблемі – енергозбереженню. В роботі досліджено конструкції та виявлено недоліки хвостових поверхонь нагріву, зокрема економайзерів і повітропідігрівників, які використовуються в котлах малої потужності типу ДКВР, КЕ, ДЕ. При цьому котельні агрегати типу Е-1/9 та інші з паропродуктивністю менше 2,0 т/год, як правило, не оснащені такими поверхнями нагріву, що обмежує їхній ККД до 86 %, а температура відхідних газів сягає 250...350 ºС. Актуальною є задача розробки економайзерів, які б вирізнялися високою тепловою ефективністю, надійністю, простотою конструкції та технологічністю виготовлення. У зв’язку з цим, в роботі запропоновано використання двофазних гравітаційних термосифонів як теплопередавальних поверхонь нагріву для економайзерів. Метою роботи є дослідження працездатності та теплової ефективності термосифонів. В дослідницькій лабораторії кафедри ТТ і СПУ проведено експериментальні дослідження на стендах, які дозволяли оцінити працездатність та теплову ефективність одиничного термосифона в умовах, характерних для роботи економайзерів котельних агрегатів. Один стенд забезпечував візуальний контроль гідродинамічних процесів у порожнині термосифона, інший дозволяв вимірювати тепловий потік, що передається. На основі отриманих результатів розроблено методику теплового розрахунку термосифонного економайзера та його конструктивну схему. Показано, що термосифонні економайзери мають низку переваг перед традиційними конструкціями економайзерів для котлів малої потужності. Виконано економічний аналіз доцільності впровадження економайзерів термосифонного типу. Робота складається з 6 розділів, вміщує 5 таблиць і 19 рисунків. Кількість використаних джерел літератури – 36.
Investigation of Operating Processes and Development of a Thermosyphon Economizer Design for Low-Power Boilers
Пацурковський, О. А. Дослідження робочих процесів та розробка конструкції термосифонного економайзера для котлів малої потужності = Investigation of Operating Processes and Development of a Thermosyphon Economizer Design for Low-Power Boilers : магістерська робота ; спец. 144 ''Теплоенергетика'' / О. А. Пацурковський ; наук. кер. М. С. Бондаренко. – Миколаїв : НУК, 2024. – 113 с.
Keywords: термосифон; економайзер; котельний агрегат; енергоефективність; 144 ''Теплоенергетика''; thermosyphon; economizer; boiler unit; energy efficiency