Дослідження впливу процесу виробництва та експлуатації металопластикових вікон на навколишнє середовище - Бардадим М. О.; Barbadym M. O. (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» з технології захисту довкілля. – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова. – Миколаїв. – 2025. Випускна кваліфікаційна робота присвячена дослідженню впливу процесу виробництва та експлуатації металопластикових вікон на навколишнє середовище. У першому розділі роботи наведено загальну характеристику полівінілхлориду та описано процес виробництва віконних ПВХ-профілів, включно з аналізом рецептур композицій і роллю різних добавок у підвищенні їх технічних та експлуатаційних властивостей. У другому розділі проаналізовано виробничу діяльність підприємств із виготовлення металопластикових вікон в Україні, а також детально охарактеризовано процеси на прикладі підприємства ViGrand (м. Миколаїв). У третьому розділі розглянуто методи оцінки впливу на довкілля ReCiPe MidPoint та EndPoint, описано етапи оцінки показників та джерела даних для розрахунку екологічного впливу виробництва та використання віконних систем. У четвертому розділі проведено оцінку життєвого циклу та енергетичну оцінку виробництва і використання вікон у житлових будівлях, визначено об’єкти оцінки, описано етапи аналізу та наведено результати оцінки впливу на довкілля. У п’ятому розділі проаналізовано економічну доцільність заміни старих вікон на металопластикові ПВХ-конструкції, розглянуто енергоефективність сучасних віконних систем, економічні переваги модернізації та соціально-економічні і екологічні аспекти термомодернізації житлових будівель. У шостому розділі здійснено аналіз потенційних загроз у виробничих процесах виготовлення металопластикових вікон на прикладі підприємства ViGrand (м. Миколаїв), оцінено стан охорони праці та проведено моделювання травмонебезпечних ситуацій під час зварювання деталей.
Research on the Environmental Impact of the Production and Operation of Metal-Plastic Windows
Бардадим, М. О. Дослідження впливу процесу виробництва та експлуатації металопластикових вікон на навколишнє середовище = Research on the Environmental Impact of the Production and Operation of Metal-Plastic Windows : магістерська робота ; спец. 183 ''Технології захисту навколишнього середовища'' / М. О. Бардадим ; наук. кер. І. В. Ремешевська. – Миколаїв : НУК, 2025. – 92 с.
Keywords: металопластикові вікна; полівінілхлорид; ПВХ-профілі; екологічний вплив; життєвий цикл; енергоефективність; економічна доцільність; 183 ''Технології захисту навколишнього середовища''; PVC windows; polyvinyl chloride; PVC profiles; environmental impact; life cycle; energy efficiency; economic feasibility