Розробка моделей і алгоритмів побудови розподіленої адаптивної БД з забезпеченням комплексної інформаційної безпеки - Пархоменко Богдан Ігорович (НУК, 2024)
У даній роботі розроблені моделі та алгоритми побудови розподіленої адаптивної БД з забезпеченням комплексної інформаційної безпеки. Для забезпечення довгострокової та безвідмовної роботи АРБД в складі СППР розроблено комплекс заходів та програмне забезпечення до складу якого входять дві групи захисту. Розроблена математична модель оцінки комплексної інформаційної безпеки та алгоритми функціонування розподіленої БД при формуванні запитів, з використанням теорії ймовірності Байесовської мережі довіри. Проведено ряд експериментів з оцінки інформаційної безпеки та захищеності АРБД, результати досліджень яких показали значну перевагу запропонованих моделей і алгоритмів в порівняні з існуючими.
Пархоменко, Б. І. Розробка моделей і алгоритмів побудови розподіленої адаптивної БД з забезпеченням комплексної інформаційної безпеки : магістерська робота ; спец. 141 "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка"/ Б. І. Пархоменко ; наук. кер. В. І. Передерій. – Миколаїв : НУК, 2024. – 89 с.
Keywords: безпека інформаційної інфраструктури; інформаційна захищеність; комплексна інформаційна безпека; Байєсовські мережі довіри; теорії ймовірності; адаптивна база даних; розподілена база даних; система підтримки прийняття рішень; система управління базою даних; інтелектуальний аналіз даних; 141 "Електроенергетика; електротехніка та електромеханіка"; information infrastructure security; information security; comprehensive information security; Bayesian trust networks; probability theories; adaptive database; distributed database; decision support system; database management system; Data mining