Регулирование холодопроизводительности систем кондиционирования приточного воздуха

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019

Автори

Трушляков, Е. И.
Радченко, Н. И.
Ткаченко, В. С.
Trushliakov, E. I.
Radchenko, M. I.
Tkachenko, V. S.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Анотація. Показано, що експлуатація систем кондиціювання приточного повітря (СКПП) відрізняється значними коливаннями теплового навантаження відповідно до поточних кліматичних умови. Це робить вельми проблематичним застосування в них холодильних компресорів з перетворювачами частоти, вельми ефективними при регулюванні холодопродуктивності замкнених систем кондиціювання повітря, в яких діапазон регулювання температури і, відповідно, коливання теплового навантаження порівняно незначний порівняно з охолодженням зовнішнього повітря. З метою аналізу ефективності регулювання холодопродуктивності СКПП зміною швидкості обертання електродвигуна поршневого компресора в конкретних кліматичних умовах весь діапазон зміни поточних теплових навантажень розбито на дві області відповідно до регулювання холодопродуктивності за допомогою перетворювача частоти: на область ефективного регулювання холодопродуктивності без енергетичних втрат (без зменшення холодильного коефіцієнта) від номінального до її порогового значення і область зниженої холодопродуктивності, що не регулюється частотним перетворювачем. Показано, що для самого теплого літнього місяця частка холоду, що витрачається на охолодження зовнішнього повітря до температури 10 °С при 50 % регулюванні холодопродуктивності, становить близько 10 % всієї його кількості, яка могла бути вироблена при номінальному навантаженні. При більш високих температурах охолодженого повітря, як і в більш прохолодні періоди навіть літніх місяців, вона ще менше. Це свідчить про невисоку ефективність регулювання холодопродуктивності СКПП зміною швидкості обертання електродвигуна поршневого компресора і необхідність застосування інших способів регулювання. Запропонований підхід до аналізу ефективності регулювання холодопродуктивності СКПП в конкретних кліматичних умовах дозволяє не тільки оцінити ефективність того чи іншого способу регулювання, а й виявити резерви підвищення ефективності використання встановленої холодопродуктивності.

Опис

Трушляков, Е. И. Регулирование холодопроизводительности систем кондиционирования приточного воздуха = Cooling capacity control of ambient air conditioning systems / Е. И. Трушляков, Н. И. Радченко, В. С. Ткаченко // Матеріали X міжнар. наук.-техн. конф. "Інновації в суднобудуванні та океанотехніці". В 2 т. – Миколаїв : НУК, 2019. – Т. 1. – С. 483–488.

Ключові слова

кондиционирование, приточный воздух, холодопроизводительность, климат, conditioning, ambient air, refrigeration capacity, climate, кондиціювання, припливне повітря, холодопродуктивність, клімат, conditioning, ambient air, refrigeration capacity, climate

Бібліографічний опис