Дослідження впливу положення трубки в пучку труб кожухотрубчастого теплообмінника на процес тепловіддачі

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2020

Автори

Луняка, К. В.
Клюєв, О. І.
Русанов, С. А.
Клюєва, О. О.
Lunyaka, K. V.
Kliuiev, O. I.
Rusanov, S. A.
Kliuieva, O. O.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Метою дослідження є встановлення причини виходу з ладу периферійних труб кожухотрубчастого теплообмінного апарата і створення умов для інтенсифікації процесу тепловіддачі в цих апаратах. Проведене визначення швидкостей руху рідини, що нагрівається в трубах апарата, температури, до якої вона нагрівається, температури стінки труби та коефіцієнтів тепловіддачі залежно від положення даної труби в пучку труб (центральне чи периферійне). Показано, що температура стінок периферійних труб значно перевищує таку для центральних, а коефіцієнт тепловіддачі у центральних трубах уп’ятеро більший за цю величину для периферійних труб, що є причиною перегріву та виходу з ладу периферійних труб. Показаний шлях подолання такого недоліку кожухотрубчастого апарата, як нерівномірний розподіл рідини по окремих трубах, який полягає у створенні розподільних вставок. Дослідження різних варіантів вставок дозволили знайти оптимальну їхню форму – у вигляді диска з розрахованою площею отворів на певних ділянках. Визначення температур рідини на виході з окремих труб, температур стінки і коефіцієнтів тепловіддачі в КТА, постачених розподільними вставками, показало, що названі показники вирівнюються для усіх труб пучка.

Опис

Дослідження впливу положення трубки в пучку труб кожухотрубчастого теплообмінника на процес тепловіддачі = Research of influencing of position of tube in the bunch of pipes of kozhukhotrubnogo teploobmennyka on the process of heat emission / К. В. Луняка, О. І. Клюєв, С. А. Русанов, О. О. Клюєва // Наук. вісн. ХДМА : наук. журн. – Херсон : ХДМА, 2020. – № 1 (22). – С. 99–108.

Ключові слова

кожухотрубчастий теплообмінний апарат, нерівномірність розподілу рідини по трубах, тепловіддача, розподільні вставки, shell and tube heat exchanger, non-uniform distribution of liquid in pipes heat transfer, distribution inserts

Бібліографічний опис