Застосування контактного охолодження повітря аеротермопресором в циклі газотурбінної установки

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

Автори

Коновалов, Дмитро Вікторович
Кобалава, Галина Олександрівна
Konovalov, Dmytro
Kobalava, Halina

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Проведено аналіз існуючих газотурбінних установок (ГТУ) із застосуванням проміжного охолодження циклового повітря різних фірм-виробників, визначені основні технічні характеристики та головні параметри роботи цих ГТУ. Розглянуто основні шляхи реалізації проміжного охолодження циклового повітря ГТУ, а саме охолодження в поверхневому теплообміннику та контактне охолодження при упорскуванні диспергованої води. Перспективним способом зволоження робочого середовища ГТУ може бути застосування аеротермопресорного апарату, в основу роботи якого покладено процес термогазодинамічної компресії (термопресії). Особливістю цього процесу є підвищення тиску в результаті миттєвого випаровування рідини, що упорскується в повітряний потік, який прискорений до швидкості близько звуковій. При цьому на випаровування води відводиться теплота від газу, в результаті чого знижується його температура. В роботі проведено порівняльний аналіз існуючих та аеротермопресорних технологій для проміжного охолодження повітря ГТУ. Виявлено, що аеротермопресор дозволяє підвищити тиск циклового повітря між ступенями компресора на 2...9%, що призводить до зменшення роботина стиснення в ступенях компресора, а упорскування води, відповідно, до збільшення кількості робочого тіла в циклі на 2...5%, і, як наслідок, збільшується питома потужність на 3...10% та ККД ГТУ на 2...4%.

Опис

Коновалов, Д. В. Застосування контактного охолодження повітря аеротермопресором в циклі газотурбінної установки = Contact air cooling by using the aerothermopressor in the gas turbine plant cycle / Д. В. Коновалов, Г. О. Кобалава // Холодильна техніка та технологія. – Одеса : ОНАХТ, 2018. – № 54 (5). – С. 62−67.

Ключові слова

Аеротермопресор, Газотурбінні установки, Проміжне охолодження, Питома витрата палива, Aerothermopressor, Gas Turbine Plants, Intercooling, Specific Fuel Consumption

Бібліографічний опис