Адаптація університетів до особливостей підготовки студентів покоління Z для прийдешньої економіки знань

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2020

Автори

Ломоносова, О. Е.
Lomonosova, Oksana

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

У статті висвітлюється проблема адаптації закладів вищої освіти до потреб навчання сучасного цифрового покоління студентів в контексті прийдешньої економіки – економіки знань. Вказується на підвищення вимог до молодих фахівців під впливом швидкого розвитку науки і техніки, стрімких процесів інформатизації суспільства. Нове молоде покоління Z, яке виросло під час буму цифрових технологій, кардинально відрізняється від попередніх поколінь. Розглядаються особливості та характерні риси сучасного покоління студентів, наводиться узагальнений перелік особливостей сучасних студентів, які відносяться до покоління Z. Перед закладами вищої освіти виникає завдання пошуку нових підходів до організації навчально-виховного та наукового процесів, застосування таких методів викладання і такої моделі навчального процесу, які будуть найбільш ефективними і які сприятимуть дієвої мотивації студентів. Показано, що при навчання студентів покоління Z, неможна та й неможливо змушувати їх працювати в режимі, який суперечить їх природі. Університети мають адаптувати навчальний, виховний та науковий процеси до особливостей нового покоління, їх способів сприйняття інформації, схильностей, щоб, використовуючи їх кращі риси, готувати фахівців, які відповідають вимогам прийдешньої економіки. При визначенні шляхів мотивації покоління Z до навчання доцільно спиратися на його особливості. Врахування цих особливостей і відображення їх в таких формах навчання та виховання, які були б зрозумілі студентам і відповідали б їх особливостям, повинно становити основу мотивації для навчання, яка в подальшому має розвиватися. Це дасть змогу поступово все більше привчати молодь і до традиційних способів навчання, які не втратили своєї актуальності.

Опис

Ломоносова, О. Е. Адаптація університетів до особливостей підготовки студентів покоління Z для прийдешньої економіки знань = The adaptation of universities to the peculiarities of generation Z student training for future knowledge economy / О. Е. Ломоносова // Причорноморські економічні студії. – 2020. – Вип. 56. – С. 7–15.

Ключові слова

заклади вищої освіти, університети, адаптація університетів, покоління Z, особливості покоління Z, студенти, навчальний процес, мотивація, економіка знань, institutions of higher education, universities, adaptation of universities, generation Z, peculiarities of generation Z, students, educational process, motivation, knowledge economy

Бібліографічний опис